Meny

Bravida låter den lokala entreprenörsandan leda vägen

Bravida låter den lokala entreprenörsandan leda vägen
06 februari 2019

Under flera år har Bravida jobbat aktivt och strategiskt med sitt employer brand — i alla led. HR-chefen Christine Nilsson berättar om de senaste satsningarna som innefattar allt från sociala medier till intern kompetensutveckling.

Med över 11 000 medarbetare i fyra länder är Bravida en stor och etablerad arbetsgivare i Norden. Företaget är mästare på el, vs, ventilation och andra områden som ger fastigheter liv – och sysselsätter bland annat montörer, tekniker, ingenjörer, ledare och specialister.

– Vi är ett stort bolag men med det lilla bolagets känsla på varje lokal ort. På Bravida finns en familjekänsla som gör att man känner sig välkommen.

Gemensamt kommunikationsmaterial

Det berättar HR-chefen Christine Nilsson, som utsågs till Årets Employer Branding Manager 2016. I flera år har Bravida jobbat strategiskt med sitt arbetsgivarvarumärke, ett arbete som Christine leder än i dag. Nu har hon återigen nominerats till utmärkelsen.

– Det är jätteroligt att vi uppmärksammas för de satsningar som vi gör. För några år sedan tog vi fram ett tydligare arbetsgivarerbjudande. Vi har arbetat med att implementera det i organisationen och stöttat våra chefer i att ha ett gemensamt kommunikationsmaterial, i allt från stöd vid rekrytering till mässbesök, samt mot kunder och i sociala medier, säger Christine.

Lokalt engagemang – global styrka

En av de största satsningarna inom koncernen under 2018 var en elektronisk introduktion till montörer och tjänstemän.

– I introduktionen presenteras vår affärsidé och Bravida way – som beskriver vår kultur och vårt sätt att arbeta. Genom introduktionen ska man som medarbetare få en god inblick i både organisationen och kulturen.

”Vi kan nå våra potentiella kandidater via sociala medier.”

Bravida way bygger på en decentraliserad organisation som tar tillvara både på lokal entreprenörskraft och det stora företagets skalfördelar. Den gemensamma modellen består bland annat av väletablerade uppföljningssystem, arbetsmetoder och verktyg för alla avdelningar – som också kan utbyta erfarenheter och lära av varandra. Som anställd på Bravida finns många möjligheter att utvecklas internt och göra karriär inom företaget, där ”Bravidaskolan” är en väletablerad satsning.

–  Vi jobbar mycket med att utveckla vårt erbjudande internt genom utbildningar för olika roller – där alla får möjlighet att växa inom sitt område. ”Bravidaskolan” är en ambitiös satsning där vi just nu jobbar mycket med att digitalisera skolan genom så kallad ”blended learning”.

Är där kandidaterna finns

Bravida har under året som gått också påbörjat en resa när det gäller den digitala närvaron. De arbetar ständigt med att synas mer i sociala medier och har satsat på kampanjer som anpassats efter lokala marknader. Detta är något som går hand i hand med framtida rekryteringsbehov.

– Vi kan nå våra potentiella kandidater via sociala medier och försöker därför visa en glimt av människorna bakom företagsnamnet. Att få en känsla för företagskulturen och vilka ens framtida kollegor är kan vara avgörande för magkänslan. Bland annat delar vi med oss mycket av vårt nordiska traineeprogram som riktar sig till personer med ingenjörsbakgrund.

På bild: Christine Nilsson, HR-chef, tillsammans med Koncern HR-chef Ingegerd Engquist och HR-cheferna Fredrik Löfgren och Jan Norman. Alla ingår i Bravidas Employer Brandinggrupp ledd av Christine Nilsson.

Klara Stefansson
Publicerad 06 februari 2019

Fler Number One-artiklar

Nominerade
Spara artikel
Innovativt  kulturbyggande på RISE
Spara artikel
På E.ON får man vara med och förnya Sverige
2018-12-03

På E.ON får man vara med och förnya Sverige

Spara artikel
Dahl bygger på relationer  och nätverk
2018-12-03

Dahl bygger på relationer och nätverk

Spara artikel
En gemensam stolthet bygger Gävle kommun
2018-12-03

En gemensam stolthet bygger Gävle kommun

Spara artikel
Social hållbarhet i fokus för Uppsalahem
2018-12-03

Social hållbarhet i fokus för Uppsalahem

Spara artikel
På Knowit handlar digitalisering mer om människor än teknik
2019-01-24

På Knowit handlar digitalisering mer om människor än teknik

Spara artikel
Hos Skanska utgår allt arbete  från värdegrunden
2018-12-03

Hos Skanska utgår allt arbete från värdegrunden