Meny

”Boliden har stor betydelse för samhällsutvecklingen”

”Boliden har stor betydelse för samhällsutvecklingen”
01 oktober 2018

Metallindustrin spelar en mycket viktig roll för framtidens hållbara samhälle – och det bidrog till att Kurt-Ove Åhs tackade ja till att leda Bolidens HR-avdelning. Nu är han nominerad till Årets personaldirektör.

Boliden har i över 90 år varit en av Europas ledande leverantörer av bland annat basmetaller såsom koppar och zink samt ädelmetaller. De dagbrott och underjordsgruvor samt smältverk som Boliden driver på olika platser i Norden och Irland hör till några av världens mest produktiva.

Metallindustrin har enorm betydelse

Efter en karriär med spännande uppdrag i länder som Brasilien, Colombia, Island och Kina, började Kurt-Ove på heltid ägna sig åt hållbarhet, människor, organisation och kultur.

– Det var under åren utomlands, i möten med andra kulturer, som jag insåg vikten av samarbete och respekt för andra människor. Jag såg även hur stor betydelse det har att företaget står på en tydlig värdegrund.

– När jag började på Boliden visste jag inte mycket om företaget. I dag vet jag att mycket i samhället är framställt av metaller och att dessa har en enorm påverkan på samhällsutvecklingen. I takt med teknikutvecklingen blir också alltfler metaller intressanta – inte minst i utvecklingen av batterier och förnybar energi såsom sol- och vindkraft.

Stark företagskänsla

På Bolidens affärsenheter har många familjer arbetat i generationer och här finns en uttalad brukskänsla och stolthet över företaget. Även övriga delar av Boliden kännetecknas av en stark företagskänsla.

– Här finns en härlig, vänlig och hjälpsam atmosfär där alla är måna om att hjälpa varandra. Mina medarbetare är passionerade och har en gemensam drivkraft att utveckla människorna och därmed företaget i sin helhet.

Vikten av värderingsstyrt ledarskap

Kurt-Ove har en gedigen erfarenhet av att arbeta med hållbarhets- och ledarskapsfrågor från tidigare positioner.

– Genom åren har jag insett att om inte ledarskapet fungerar eller saknas, fungerar ingenting som det ska. Det gäller både chefens ledarskap och ditt eget ledarskap. Jag tror på ett värderingsstyrt ledarskap, snarare än kontroll och regler. Ett bra ledarskap bidrar till goda resultat och friska medarbetare. Det är på den grunden som mitt arbetssätt vilar.

– Jag brinner även för ett livslångt lärande. Vi blir aldrig fullärda, tekniken utvecklas ständigt och det bör alltid finnas utrymme för att byta roll, jobb eller kompetensutveckla sig under alla yrkesår. På Boliden arbetar vi bland annat aktivt för att fånga upp medarbetare som visar intresse för utveckling och erbjuder koncernövergripande utbildningsprogram. Han avslutar med att berätta om sin tredje hjärtefråga: hållbart yrkesliv.

– Det finns en devis som jag tycker är väldigt talande, den lyder: ”Varje situation är unik, varje människa är unik och därför måste varje beslut vara unikt”. Därför tror jag att det är oerhört viktigt att arbetsgivare har förståelse för varje enskild människas olika faser i livet och hur dessa påverkar livssituationen.

Charlotte Lund Phalén
Publicerad 01 oktober 2018

Fler Number One-artiklar

Vinnare
Spara artikel
Autolivs produkter  räddar över 30 000 liv om året
Spara artikel
Så skapar JENSEN nöjda medarbetare
2018-11-21

Så skapar JENSEN nöjda medarbetare

Spara artikel
På Apoteket finns plats att växa
2018-10-15

På Apoteket finns plats att växa

Spara artikel
Hamza Mostafa – Årets Mångfaldsinspiratör
2019-03-22

Hamza Mostafa – Årets Mångfaldsinspiratör

Spara artikel
Förändring skapar framgång för Securitas
2018-10-03

Förändring skapar framgång för Securitas

Spara artikel
Kraftringen bygger framtidens  cirkulära energisystem
2018-10-01

Kraftringen bygger framtidens cirkulära energisystem

Spara artikel
Hållbar finansiering i fokus på Svensk Exportkredit
2018-10-01

Hållbar finansiering i fokus på Svensk Exportkredit