Meny

AcadeMedia hjälper lärarstudenter ut i arbetslivet

AcadeMedia hjälper lärarstudenter  ut i arbetslivet
17 oktober 2018

Från förskolor till vuxenutbildning. AcadeMedia är norra Europas största utbildningsföretag – med hela 28 varumärken representerade i 235 av Sveriges 290 kommuner. Nu satsar de på ett traineeprogram för lärarstudenter.

AcadeMedia är branschkunniga och förstår vad som krävs för att driva god utbildning. Det menar Lisa Oldmark, HR-direktör på AcadeMedia, och pekar på ledarskapet som en av företagets framgångsfaktorer.

– Att vi fokuserar på att ha bra rektorer, chefer och ledare är avgörande för att medarbetare och elever ska trivas. Det tror jag har bidragit väldigt mycket till att bygga vårt starka arbetsgivarvarumärke.

Ett gott ledarskap

Lisa är själv ett exempel på att det går att göra karriär i bolaget. Hon har gått från rektor inom Pysslingen till HR-direktör för hela AcadeMedia. Bolaget har länge jobbat med olika strategier för kompetensutveckling och karriärvägar.

– Att det fungerar ser vi i våra medabetarundersökningar. Vi har modiga och passionerade ledare som skapar tillit i hela styrkedjan – det är viktigt för oss och har varit det i flera år. Karriärvägar, kompetens- utveckling och bra chefer tror jag är viktiga delar som bidrar till att skapa en attraktivitet i en tuff bransch där det är en utmaning att rekrytera lärare och rektorer.

Sedan ett par år tillbaka driver organisationen ett talangprogram för blivande chefer och ett mentorsprogram för erfarna chefer, med syfte att utveckla ledarskapet för såväl juniora som seniora ledare.

Samverkan som framgångsfaktor

AcadeMedia är med sina 28 varumärken utspridda över hela landet en stark aktör inom utbildning i Sverige.

– Kommunikation är en viktig del, vi har en unik styrka med alla våra olika varumärken där Pysslingen, Rytmus och Hermods är några av dem. Vi skapar samverkan mellan olika professioner och det bidrar till att AcadeMedia blir starkt och framgångsrikt, säger Lisa och fortsätter:

– Vårt fokus ligger på kärnverksamheten. Lärarna och rektorerna är hjältarna i vår verksamhet – det är där kraften finns i vår organisation. Lärare är ett framtidsyrke. Vi behöver alla hjälpas åt att skapa en bra utbildning för den kommande generationen, det är det viktigaste demokratiuppdraget vi har.

Traineeprogram för lärarstudenter

I höst startar AcadeMedia ett lärartraineeprogram. Bolaget erbjuder en deltidsanställning för studenter som går sista terminen på lärarutbildningen med ett utbildningsprogram samt en mentor under ett och ett halvt år. Efter lärarutbildningen tillsvidareanställs studenterna som legitimerade lärare.

– Vi hjälper lärarstudenterna genom att förbereda dem för verkligheten. De får en möjlighet att lära känna sin kommande arbetsplats redan innan de är färdiga med utbildningen, en mentor som stödjer dem i utvecklingen i sin nya yrkesroll samt en utbildning för att bygga en verktygslåda som förbereder dem för arbetslivet. Det här är en möjlighet att bygga attraktivitet för lärarrollen och få fler att stanna i ett av världens viktigaste yrken.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 17 oktober 2018

Fler Number One-artiklar

Nominerade
Spara artikel
Gediget kulturarbete är kärnan hos Sector Alarm
Spara artikel
Första klivet på  karriären börjar på PwC
2018-10-01

Första klivet på karriären börjar på PwC

Spara artikel
Essity bjuder in  framtidens medarbetare
2018-10-01

Essity bjuder in framtidens medarbetare

Spara artikel
Marginalen Bank surfar framåt på samhällsvågorna
2018-10-01

Marginalen Bank surfar framåt på samhällsvågorna

Spara artikel
Människa och miljö i fokus  på Bengt Dahlgren
2018-11-21

Människa och miljö i fokus på Bengt Dahlgren

Spara artikel
På EVRY får du jobba med projekt i framkant
2018-10-01

På EVRY får du jobba med projekt i framkant

Spara artikel
Dennis Dubrefjord – Årets Teknolog
2019-03-22

Dennis Dubrefjord – Årets Teknolog