Lukas, 27,  kickade igång karriären i München
6 Jul 2017 kl: 00:00

Lukas, 27, kickade igång karriären i München

När och varför sökte du jobb i Tyskland?

– Jag har alltid lockats av att jobba utomlands och fick mersmak när jag gjorde en utbytestermin i Edinburgh. Då lärde jag också känna flera tyskar, och de hade mycket bra att säga om den tyska arbetsmarknaden. Efter min examen i medie- och kommunikationsvetenskap 2014 hade jag ett par kortare anställningar i Göteborg under ett år, innan jag bestämde mig för att söka jobb i Tyskland. På en samlingssida för tyska startupjobb hittade jag och sökte ett internship hos CupoNation, som är en av de största plattformarna för rabattkoder och kuponger på nätet.

Hur gick rekryteringsprocessen till?

– Den var väldigt effektiv. Redan dagen efter att jag skickat in min ansökan fick jag svar. Efter att jag gjort två intervjuer och löst ett antal case dröjde det en vecka, sedan fick jag veta att jag hade fått platsen. Hela processen, från att jag skickade in ansökan till att jag började jobba i München, tog tre veckor.

”Du har med dig unika erfarenheter, nya perspektiv och har förmodligen även jobbat med ett annat företagsspråk än svenska.”

Hur löste sig alla praktiska detaljer?

– Eftersom det är inom EU krävdes inte så mycket pappersarbete. Och jag hittade boende genom den tyska motsvarigheten till Blocket, så allt gick väldigt smidigt. Ett tips till andra som vill flytta utomlands är att dela boende i början. Då får du en snabb och smidig start, och det kan utgöra en viktig social aspekt när du ska bo i ett nytt land.

Har du några andra tips till de som drömmer om att jobba utanför Sveriges gränser?

– Var extra väl förberedd inför anställningsintervjun. Processen kan skilja sig från svenska intervjusituationer, så läs gärna på i förväg om hur det går till. För att det ska bli rätt med folkbokföring, deklaration och liknande är det också bra att kolla med Skatteverket och Försäkringskassan vad som gäller. När du väl är på plats bör du också fråga din arbetsgivare kring skatt och försäkringar. Sedan vill jag tipsa om att söka sig till yngre startup-företag, precis som jag gjorde. Där kan du få möjligheten att lära dig mycket snabbare och vara med i beslutsprocessen på ett annat sätt, eftersom det inte finns en lika stor organisationskedja och utpräglad hierarki som i traditionella företag. Efter bara några månader på mitt internship erbjöds jag en anställning som pr-ansvarig mot CupoNations svenska marknad.

Vilka fördelar finns med att som nyexad göra karriär utomlands?

– Många av de jobb som nyutexaminerade i Sverige söker kräver några års arbetslivserfarenhet och du måste konkurrera med personer som har detta. Jag tror att många glömmer de goda möjligheter som kan finnas utomlands och att ens kompetenser kan vara mer eftertraktade där. Om du sedan vill återvända till Sverige efter några år har du ett cv som verkligen står ut. Du har med dig unika erfarenheter, nya perspektiv och har förmodligen även jobbat med ett annat företagsspråk än svenska.