Höj koncentrationen med musik – få mer gjort på jobbet
Din livsstil 30 Aug 2022 kl: 11:04

Höj koncentrationen med musik – få mer gjort på jobbet

Kickstarta återkomsten till kontoret med en dos koncentration och skärpa. Med rätt musik i hörlurarna kan du enkelt höja på koncentrationsnivån.

Vad händer med hjärnan när vi lyssnar på musik? Att förhöja ett träningspass med pulshöjande house, starta morgonen med ett harmoniskt alarm eller förgylla arbetsdagarna med din favoritmusik är väl inga världsförändrande tips. Samtidigt har musiken en superkraft, som kan hjälpa dig bli bättre på det du gör i stunden. Musik engagerar nämligen områden i hjärnan som får dig att koncentrera dig bättre.

“Kan du sänka volymen, tack?”

Brukar det låta så på din arbetsplats? Vad som kan tänkas kicka igång den ena kollegans arbete kan sänka den andres, och därför ska vi istället koncentrera oss på vad du kan ha för musik i hörlurarna, för att peka ut vad som kan fungera för just dig. Från Stanford University finns det gedigen research på det här ämnet, där man alltså pekat ut att musik aktiverar delar i hjärnan som gör att vi kan koncentera oss bättre. Faktum är att typen av musik och genre du lyssnar på har olika effekt på din hjärna och produktivitet. 

Vare sig du är stressad över nästa tentaperiod eller en tight deadline, är stressnivån hög kan det bli svårt att sortera tankar och vara produktiv. Vilken tur att musik även kan hjälpa dig hålla stressnivåerna nere. Är du riktigt nyfiken på hur musik kan fungera för att reducera stress, rekommenderar vi dessa låtar som har haft påvisad effekt.

Så koncentrerar sig hjärnan

Vår hjärna har två olika sätt att koncentrera på. Den ena är mer medveten och andra omedveten. Sistnämnda innebär att koncentrationen riktar sig mot det som våra sinnen uppfattar som viktigt. Den omedvetna koncentrationen har en enklare mekanik, jobbar snabbt, men tar för den delen inte heller en paus när vi aktiverar vår medvetna koncentration. Kruxet här blir när du behöver koncentrera dig på någonting lite tråkigare. Då blir nämligen vår omedvetna koncentration desto mer potent. 

Genom att förstå hur hjärnan fungerar kan vi använda oss av verktyg såsom musik för att bli bättre på att rikta vår koncentration mot det som är viktigt i stunden. En överstimulerad hjärna på jobbet kommer bara sakta ner dig, och därför är vi tacksamma över att ha musiken att luta oss på. 

4 snabba tips för att höja koncentrationen med musik

Ha inte för hög volym

Genom att lyssna på musik med en rimmlig nivå på ljudet, sägs musik kunna ge en mer avslappnande effekt vilket kommer att stärka din uthållighet då du koncentrerar dig på en uppgift.

Undvik dina favoritlåtar

Det kan kännas svårt att välja bort favorit-spellistan, men vill du få något gjort kan det mycket väl visa sig vara värt det. Forskning visar nämligen att “emotionella kopplingen till ens favoritlåtar gör att man lätt fokuserar mer på musiken än det man ska läsa”. Så lyssna för all del på din favoritmusik, men när målet är att höja din koncentration, rekommenderar vi andra alternativ.

Instrumental musik 

Frågan är egentligen om det är musik, eller just melodier, som är det som påverkar vår hjärna positivt i det här sammanhanget. Ljud där någon pratar, rappar eller sjunger riskerar nämligen ha motsatt effekt på din koncentrationsnivå. Därför rekommenderar vi dig att istället testa på mer instrumentella genrer.

Testa vilken musik som passar dig

Klassisk musik är en genre som passar många när det handlar om att förhöja koncentrationen med musik. Samtidigt handlar det om vad som fungerar för just din hjärna. Kanske är det musik med ett högre tempo som behövs för att du ska koncentera dig bättre? Testa dig fram och skapa eller testa andras spellistor. Jazz musik, tv-spelsmusik och elektronisk musik är genrer som är väl värda att testa på för att hitta vad som passar dig.