Fyra tips för att hitta rätt sommarjobb
Din framtid 19 Apr 2022 kl: 09:47

Fyra tips för att hitta rätt sommarjobb

Solsting efter helgen? Låt det inte stoppa dig från att börja söka efter sommarjobb! Sommaren närmar sig med storsteg, låt Shortcut hjälpa dig komma igång med att hitta det där perfekta sommarjobbet.

Med sommarvibbarna i luften är det lätt att börja drömma sig bort till varma dagar på stranden, dans runt midsommarkrans och ledighet och avslappning. När mångas favoritsäsong på året nu närmar sig betyder det också att sommarjobbs-säsongen ligger runt hörnet. För dig som studerar är det ett ypperligt tillfälle att tjäna en extra eller nödvändig slant i sommar, men även bygga på din erfarenhet och merit. 

Vart ska man börja?
Låt inte namnet förvirra dig, ett sommarjobb är som vilket annat jobb som helst. Du förväntas, beroende på bransch, ha ett CV, personligt brev och genomgå en klassisk rekryteringsprocess. Just därför är det också viktigt att vara ute i god tid, annars finns risken att du missar att komma med i dem tidiga processerna.

Kolla med gamla kontakter
Lättast är det såklart om du redan fått in en fot någonstans och nu vill komma tillbaka. Hör av dig till din gamla chef i god tid och hör med om hur det ser ut inför sommaren. Det behöver för den delen inte handla om ett gammalt sommarjobb du söker dig tillbaka till. På i stort sätt alla arbetsplatser tas det semester under sommaren. Använd det som din fördel att söka upp gamla kontakter där du faktiskt har erfarenhet av att jobba. Glöm inte bort att det här är ditt kontaktnät. Din gamla chef eller kollega kan ha koll på andra möjligheter som dykt upp i sommar, och öppna dörrar du inte visste fanns.

Var inte rädd för sociala media
Om det nu är så att du helst av allt inte ens vill gå nära dina gamla jobb, utan istället ser en framtid av möjligheter i horisonten, är det dags att put yourself out there. Söker du dig till nya möjligheter är det viktigt och visa att du finns, framförallt om du saknar kontakter. Gör ett inlägg på LinkedIn och be vänner eller kollegor dela. Hitta grupper på Facebook för din bransch och gör en liten annons om dig själv. Dessutom visar du potentiella arbetsgivare att du har ett tydligt driv och engagemang, inte ett dåligt första intryck att göra.

Den klassiska vägen
Vill du bara ha ett extraknäck i sommar, nära där du bor och inom service är det bara att börja gå runt och knacka dörr. Den klassiska vägen kan kännas föråldrigad, och på grund av GDPR vill många arbetsgivare inte heller ta emot CV eller personligt brev fysiskt. Vad du däremot kan göra är att höra med dina lokala butiker om du kan få prata med chefen, presentera dig och fråga om hur det ser ut inför sommaren. 

De flesta sommarjobb kommer du att hitta uttanonserade på arbetsförmedlingen och andra jobbannons-sidor. Glöm inte att trycket på dessa ofta är hårt. Det är viktigt att ligga på och söka söka söka. Var prestigelös, men kom ihåg att våga ställa krav och hitta en trygghet i att veta vad du själv faktiskt är ute efter för jobb. Vare sig målet är att bygga meriter, betala hyran eller bara testa något nytt – våga ta för dig och visa arbetsgivarna att du finns.