Växtfika och olycksapp – de är morgondagens samhällsbyggare
26 Apr 2017 kl: 00:00

Växtfika och olycksapp – de är morgondagens samhällsbyggare

Foto: Magnus Rysjö

Swedish Incubators & Science Parks och ÅForsk utser morgondagens samhällsbyggande entreprenörer 2017. Gemensamt för de tolv vinnarna är att de genom sina lösningar, tjänster och produkter kan bidra till utvecklingen av samhället inom flera områden och branscher.

– Bakom varje idé finns en person, entreprenören. ÅForsk Entreprenörsstipendie syftar till att uppmärksamma och stötta dessa drivna entreprenörer till att realisera sina idéer som kan bidra till att göra skillnad inom olika delar av samhällsutvecklingen, säger Anders Snell, verkställande ledamot på ÅForsk, i ett pressmeddelande.

Alla vinnare belönas med ÅForsk entreprenörsstipendium om 200 000 kronor.

2017 års vinnare

Observera att listan inte är en rankning.

Isabella Palmgren, Mimbly

Chalmers Ventures, Chalmers Tekniska Högskola

Mimbly har utvecklat en produkt som återanvänder (och därmed sparar) vatten i tvättsystem.

Viktor Broberg, Build Safe

SSE Business Lab, Handelshögskolan

Build Safe är en mobilapp för rapportering om arbetsrelaterade olyckor på inom byggbranschen, med syftet att minska dessa.

Viktor Kjellberg, Sally R

CREATE, Mälardalens högskola

Sally R utvecklar en ny teknik för klimathantering i fastigheter som sänker energikostnaden och garanterar ett hälsosamt inomhusklimat.

Staffan Nordlinder, DP Patterning

LEAD, Linköpings Universitet

DP Patterning har utvecklad en ny metod för att miljövänligt och rationellt tillverka flexibla kretskort (flex-kort).

Mikael Erneberg, H&E Solutions

STING, Kungliga Tekniska Högskolan

H&E Solutions vill genom smarta kommunikationslösningar möjliggöra en förbättrad trafiksäkerhet och bedriver forskning och utveckling kring V2V (Vehicle to Vehicle) och V2X (Vehicle to Everything) kommunikation.

Jonas Hedlund, Arctic Business Incubator, Luleå Tekniska Universitet

Utveckling av zeolitmembran för storskaliga industriella gasseparationer, en ny miljövänlig teknik som möjliggör stora besparingar och kraftigt minskad energiförbrukning, bland annat för avskiljning av koldioxid.

Christian Olsson, Sustainable 

Arctic Business Incubator, Luleå Tekniska Universitet

Sustainalube AB har utvecklat ett nytt smörjmedel som är vattenblandbart, baserat på en helt ny innovativ restprodukt.

Anna Lundström, Maisha Deli

Krinova, Högskolan i Kristianstad

Maisha Deli erbjuder 100% växtbaserade delikatesser som bidrar till en miljövänlig och mer hållbar matkonsumtion.

David Bryngelsson, CarbonCloud

Chalmers Ventures, Chalmers Tekniska Högskola

CarbonAte är ett menyplaneringsverktyg för restauranger. CarbonAte klimatberäknar automatiskt alla recept och genererar menyer med tydlig klimatmärkning för varje rätt.

Italo Sanhueza, Organofuel Sweden

Bizmaker, Mittuniversitetetet

Organofuel Sweden har utvecklat en grön tillverkningsmetod av biobränslen, polymerer och läkemedel.

Åsa Marten, Tebrito

Dalarna Science Park, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

Vill överkomma det psykologiska motståndet mot att äta insekter i vår del av världen, genom att raffinera mjölmasken till proteinpulver.

Annika Dopping,

Dalarna Science Park, Högskolan Dalarna

Arbetar för att automatisera jordbruket – till exempel genom autonoma maskiner som med hög precision positionerar i exakt samma spår som de tidigare planterat grödorna i.