2 Sep 2008 kl: 00:00

Var trevlig mot receptionisten!

Hur betedde du dig mot receptionisten när du senast var på intervju? Höll du upp dörren och sa hej till några av dina framtida kollegor? Bra jobbat! I strävan efter att hitta den perfekta kandidaten har det blivit allt vanligare att amerikanska arbetsgivare tar hjälp av övriga medarbetare för att fånga flera personers intryck av den som blir intervjuad. Alla som träffar kandidaten före, under och efter intervjun får säga sitt. En nedlåtande attityd mot receptionisten kan göra att jobbet går till någon annan.

Lite väl utstuderat kan tyckas, och frågan är hur det ser ut i Sverige, är det befogat att bli paranoid?

– Nej, det är ingenting vi sysslar med. Dem du träffar på själva intervjun är dem som sedan bedömer dig och det är vanligtvis rekryteraren, chefen och eventuellt en kollega. Det finns ingen sådan dold agenda eller intellektuell hinderbana, säger Gustav Brogren, rekryteringsansvarig på Sony Ericsson Mobile Communications.

”Jag har hört talas om att man ber om receptionistens omdöme vid rekryteringar i Sverige”

Är det en trend som kommer att nå Sverige?

– Amerikaner är väldigt bra på vetenskapliga rekryteringar, men det här låter inte vidare vetenskapligt. Jag tror inte det här är något vi kommer att ta efter, säger Gustav Brogren på Sony Ericsson Mobile Communications.

Kim Björklund, rekryteringsansvarig på justitiedepartementet är inte lika säker.

– Det är möjligt att det kommer över hit. Jag har hört talas om att man ber om receptionistens omdöme vid rekryteringar i Sverige. Jag är själv noga med att vara trevlig mot receptionister och assistenter när jag går på intervju.

Skräckexempel från Amerika vittnar om kandidater som i stället för en kaffe kräver att få en ”dubbel moccha latte med valnötssmak från Starbucks.” Känns det igen?

– Haha, nej. Men kanske kommer 80-talisterna att ställa högre krav, det får vi väl se. Men jag tror inte man vågar göra det när man är på intervju, säger Kim Björklund.

Text: Tobias Helmer