Utöka dina kunskaper med gratis onlinekurser från edX
9 Apr 2020 kl: 00:00

Utöka dina kunskaper med gratis onlinekurser från edX

Massive open online courses (MOOCs) startade för nästan ett decennium sedan och började med gratis onlinekurser från skolor som Harvard och MIT. Idag är världen av online-inlärning obegränsad, mer än 25 miljoner elever och 6 000 instruktörer är anslutna till edX-plattformen för att lära sig tillsammans. Från fullständiga utbildningsprogram till gratiskurser kan du få tillgång till innehåll från toppuniversitet för att bygga färdigheter inom det ämne just du är intresserad av. Vid avslutad kurs finns möjligheten att köpa ett certifikat som intygar att studien är genomförd.

 

Genom edX kan du lära dig av världens bästa professorer och ledande branschexperter genom fängslande föreläsningar och presentationer. Utbildningarna ger dig möjligheten att bygga kunskap och expertis genom interaktiva laboratorier, experiment och utvärderingar, tillsammans med elever från hela världen. Online-kurserna kan du anpassa efter ditt egna schema, vilket ger dig möjligheten att genomföra studierna när som helst och var som helst. 

 

4 tips för att hjälpa dig att lyckas med din inlärningsresa

Oavsett om du testar onlinekurser för första gången eller om du letar efter sätt att stärka dina nuvarande vanor och tillvägagångssätt, finns det några viktiga tips att tänka på för att skapa de bästa förutsättningarna för framgång och för att dra full nytta av allt online-lärande som erbjuds.

 

  1. Håll kropp och sinne friskt 
  • Förespråka för dina inlärningsbehov och be om flexibla sätt att delta i klassen som fungerar för dig, exempelvis förlängd testtid eller hjälp med anteckningar. 
  • Planera och schemalägg din tid, ta pauser, rör på dig under dagen och stäng av distraktioner. 
  • Behålla dina sunda vanor: både hjärna och kropp behöver vila och motion – skapa goda sömnvanor, ta promenader utomhus och ät bra. 
  1. Hantera din tid effektivt och minimera distraktioner 
  • Avsätt tid för lärande: Det betyder inte att du behöver sitta fyra timmars block, tre dagar i veckan. Online-lärande är utformat för att vara flexibelt, men planera och ägna den tid som du annars skulle spendera med vänner till att lära dig.
  • Håll koll på deadlines: Lägg in viktiga förfallodatum i en kalender så att du inte missar viktiga deadlines.
  • Minimera distraktioner: Minimera distraktioner både i din fysiska miljö och din digitala miljö. Stäng webbläsarfönster som inte är relevanta för din inlärning och håll TV:n avstängd. 
  1. Ta kontakt med både klasskamrater och lärare 
  • Håll din instruktör informerad: Be om hjälp när du behöver det och låt dem veta om du är sjuk eller inte kan logga in.
  • Interagera med dina klasskamrater: Du är inte ensam! Presentera dig själv, svara på frågor som läggs ut av instruktören i diskussionsforum och svara på dina klasskamraters inlägg.
  • Skapa en grupp för socialt nätverk: Förutom forum, skapa exempelvis en Facebook-grupp för dig och dina klasskamrater att ansluta, dela intressen och stödja varandra.
  • Skapa virtuella studiegrupper: Hitta sätt att få kontakt med dina klasskamrater i mindre studiegrupper, videochatt-appar är ett bra sätt att göra detta. 
  1. Få ut det mesta av ditt lärande 
  • Få kunskaperna att fastna: För att säkerställa att nyligen inlärda kunskaper och färdigheter fastnar är det viktigt att upprepade gånger öva färdigheter och tillämpa kunskap i olika sammanhang, samt reflektera över vad du har lärt dig. 
  • Videostrategier: Vid förinspelade videos – pausa och skriv en kort sammanfattning av vad du precis hört. Vid livevideo – var uppmärksam på vad du hör och delta i diskussionen för att hålla ditt fokus. Räck upp din virtuella hand eller ställ en fråga i chatten.
  • Dra fördel av gruppdiskussioner: Om de erbjuds kommer dessa gruppdiskussioner ge dig en chans att höra andra perspektiv eller granska utmanande material som en grupp. 

Är du sugen på att studera online?

 

Alla kan delta och det kostar inte mer än 2-10 timmar studier per vecka!