2 Sep 2008 kl: 00:00

Utbildning i all ära: Kontakterna ger dig jobbet

Att synas på internet i olika communitys och att marknadsföra sig själv är en viktig del av studietiden, och sedan länge ordnar universitet och högskolor arbetsmarknadsdagar där studenter kan möta framtida arbetsgivare. Men för att skapa ett användbart nätverk krävs att du vet vad du vill, och tar chansen att lära känna folk när den bjuds.

En som har koll på ämnet och som just skrivit en bok om konsten att nätverka är Katarina Widoff. Hon har själv erfarenhet av att få jobb via kontakter. När Katarina Widoff jobbade som läkarsekreterare, och vantrivdes med det, mötte hon en barndomskamrats mamma på tunnelbanan.

Kvinnan jobbade som försäkringsdirektör och tyckte att Katarina skulle söka ett jobb som medicinsk riskbedömare på samma företag.

– Det gjorde jag, och jag fick jobbet. Kanske tack vare att jag kunde skriva i ansökan att jag blivit rekommenderad att söka tjänsten, säger Katarina Widoff.

 

Bjud in intressanta människor

I dag driver hon konsultföretaget Kommunikationsfabriken och tillsammans med författarkollegan Jeanette Gardner har hon skrivit boken Bli en skicklig nätverkare – Mingla dig till framgång.

Om man vill skapa ett bra kontaktnät är det första man ska göra att tänka efter vad man vill och vad man behöver kontakter till, tipsar Katarina.

Människor att nätverka med hittar man överallt enligt henne: På föredragskvällar, fackföreningsträffar och andra tillställningar. Annars får man ta saken i egna händer och bjuda in intressanta människor.

– Ordna en efterjobbetfika eller en mingelkväll. Man kan förstås nätverka på fritiden också. Släng ut en fråga på jobbet: ”Jag har börjat spela golf, är det någon som har lust att gå ett par rundor?”

Sedan gäller det att hålla liv i sitt nätverk och hålla kvar de kontakter man har skapat.

– Det räcker inte med att man byter visitkort och säger att man ska ta en lunch, det gäller att båda anstränger sig och ser till att den där lunchen verkligen blir av, säger Katarina Widoff.

Sprid ut kontakterna

Hon menar att det viktigaste när man bygger upp sitt nätverk är att man lär känna många olika personer, med olika yrken och erfarenheter.

– Om man själv är civilekonom och jobbar på bank ska man se till att lära känna civilekonomer som jobbar inom andra arbetsområden också, som har andra erfarenheter. Men man ska också försöka lära känna folk inom andra yrkesgrupper. Helst ska man sprida ut sitt kontaktnät så mycket som möjligt vad gäller ålder, etnicitet, erfarenhet och kön.

I dag förmedlas minst hälften av jobben i Sverige via informella kontakter. Och ta till exempel Katarina Widoff – hon sökte jobbet på försäkringsbolaget på formella vägar men hade ändå fördelar av sina kontakter, eftersom hon hade en rekommendation.

På samma vis är det egentligen långt fler än hälften av alla jobb som förmedlas via informella kontakter, menar Alireza Behtoui, fil.dr. i sociologi vid Linköpings universitet.

Socialt kapital kan avgöra

Han har forskat om nätverk­ets, ”det sociala kapitalets”, betydelse för karriären. Förutom att man kan bli headhuntad direkt till ett jobb via kontakter, kan en persons nätverk vara en indirekt hjälp till att få rätt jobb.

– Har man folk omkring sig som kan ge tips om hur man ska bete sig på anställningsintervjun, hur man ska klä sig och vad man ska säga, så har man ju större chans att få jobbet, säger Alireza Behtoui.

Det är inte bara kontakter som man skaffar sig under utbildningen och i arbetslivet som spelar roll, det som man har med sig hemifrån, det sociala kapitalet, är också väldigt viktigt, menar han.

– Tänk dig två civilingenjörer som tar examen från KTH. Den ena har arbetarbakgrund, den andra har mamma och pappa i branschen. Ingenjören som har föräldrar i branschen kan lättare ta sig fram, eftersom föräldrarna har kunnat fixa sommarjobb eller en bra praktikplats under utbildningen, säger Alireza Behtoui.

Hans studier visar att de med högt socialt kapital också har en högre lön och stabilare arbetsförhållanden än de med lågt socialt kapital.

– Den som mest har pizzabagare och taxichaufförer i sin bekantskapskrets har mindre chanser att få ett bra jobb än den som umgås med verkställande direktörer och advokater, säger han.

Ogillar termen att ”nätverka”

Jonas Hombert läser tredje året på industriell ekonomi på KTH och är i full gång med att bygga upp sitt sociala kapital. Han är vice ordförande i Excitera, en entreprenörsförening för såväl ekonomstudenter som studenter på KTH, Karolinska institutet och Konstfack. Excitera ordnar bland annat mingelträffar och tävlingar, men Jonas Hombert gillar inte termen ”att nätverka”:

– Jag tycker att det har en dålig klang. Det låter som om man tvingar sig till att umgås med människor för att kunna utnyttja dem i sin karriär. Det känns inte äkta, folk är inte sig själva. Jag använder inte folk så, jag umgås bara med dem som jag gillar, säger Jonas Hombert.

Därmed inte sagt att han inte har glädje av sina kontakter. Jonas Hombert driver själv ett eget företag, videoredigeringsföretaget JayCut.

 

Utbyter ideer i nätverket

– Under arbetet med det har Excitera gett mig viktiga kontakter, och lärt mig hur man driver ett företag. Jag har lärt mig att förhålla mig till människor på ett helt nytt sätt, säger han.

Att utbyta idéer och tankar är centralt även för Sara Najafi i hennes nätverkande. Hon pluggade IT med inriktning mot management, och startade en egen konsultfirma under studietiden.

Hon är engagerad i en rad olika nätverk, och håller själv på att starta IT-alumni, för att stötta människor som jobbar med IT.

– Nätverkandet ger mig kontakter med andra människor i samma livssituation som jag. Men man får också en inblick i vad som händer i andra branscher, och ser hur det är bortom ens egen horisont, säger Sara Najafi.

Bra för karriären

Men det viktigaste är ändå att minglandet är bra för karriären.

– Om man letar efter ett nytt jobb kan man ta reda på var det finns öppningar. Folk hör av sig om det dyker upp något som man kan vara intresserad av, man hjälper varandra, säger Sara Najafi.

En förutsättning för att man ska lyckas med sitt nätverkande är enligt henne att man tycker att det är kul. Hon hade inte engagerat sig i så många olika föreningar om hon inte hade varit intresserad av att lära känna nya människor.

Engagerad till max

– Jag gillar inte att bara gräva ner mig i en enda sak, utan jag är engagerad på många olika plan samtidigt. Och jag har ett stort intresse för människor, säger hon.

Sara Najafi får medhåll av proffsnätverkaren Katarina Widoff, som även hon avfärdar möjligheten att mingla framgångsrikt utan genuin nyfikenhet. Det krävs att där finns en riktig lust till att lära känna det aktuella sällskapet.

– Det är viktigt att det känns äkta, att det finns kemi mellan en själv och dem man nätverkar med. Man måste ha något gemensamt, konstaterar Katarina Widoff.