Föregående Nästa

Unga löper högre risk att dö på lönedagen

Unga och resurssvaga löper störst risk att dö i samband med löning.
03 oktober 2014

Vi är många ser fram emot den 25:e varje månad. Men löningsdagen medför inte bara glädje - utan också en förhöjd risk för dödsfall.

Annons

Att logga in på nätbanken den 25:e varje månad och se nya, hårt framarbetade kronor på kontot brukar vara förknippat med glädje. Men det finns en betydligt mörkare sida av löningsdagen. Andelen svenskar som avlider i förtid ökar nämligen med hela 23 procent vid löneutbetalningen. Det visar en ny rapport från IFAU. Särskilt utsatta är 18-35-åringar och resurssvaga grupper.

– Vi tolkar det mönster vi ser som en effekt av allmänt ökad aktivitet vid löning, säger Johan Vikström, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Vi ser ingen ökning i alkoholrelaterad dödlighet och inte heller några skillnader på dödsfallen om lönen betalas på en tisdag eller fredag.

Rapporten resonerar kring att yngre och låginkomsttagare har mindre sparkapital och ökar konsumtionsutrymmet kortsiktigt. De som tjänar bättre påverkas inte alls i samma utsträckning. Det verkar inte vara någon skillnad mellan kvinnor och män inom lönerelaterade dödsfall.

Syftet med undersökningen är att öka kunskapen om sambandet mellan inkomst och hälsa. Rapporten har undersökt alla offentliganställda mellan 18-65 år och baserar sig på tidsperioden 1995-2000.

Billy Ekblom
Publicerad 03 oktober 2014
Föregående Nästa