Twittermeddelandet som ledde till festival och bok
1 Mar 2019 kl: 00:00

Twittermeddelandet som ledde till festival och bok

Sommaren 2017 slog rekord i antalet sexuella övergrepp på festivaler i Sverige. Emma Knyckare twittrade att det borde finnas en festival endast för kvinnor, och ett år senare genomfördes festivalen Statement i Göteborg. Under året då festivalen växte fram jobbade cirka 35 personer ideellt kvällar, helger och luncher för att få ihop allt vad ett stort evenemang innebär.

– När någonting stort och världshistoriskt händer vill en ju gärna ha det dokumenterat. Jag har levt och andats Statement i ett år, det har varit fantastisk och omtumlade. Det vill jag dela med mig av. Boken är för alla som var på festivalen och för alla dom som inte kunde eller fick komma dit, berättar Emma Knyckare för Teg Publishing.

Från twitter och festival till konkret handbok

Statement Festival sålde 5 000 biljetter och blev en stor succé. Under resans gång dokumenterades allt, inklusive själva festivaldagarna. På Internationella kvinnodagen, den 8e mars, släpps boken ”Patriarkatet får inte festa med oss — berättelsen om festivalen Statement”.

Boken innehåller konkreta checklistor för den som är i starttankarna för ett projekt. Den ger till exempel tips på hur man håller koll på ekonomin i en förening, hur man juridiskt sett startar en organisation samt ger handfasta råd för hur man håller ihop en projektgrupp. Den tar avstamp i eventvärlden men tipsen är medvetet skrivna för att kunna appliceras på olika team i olika branscher och projekt.

– Det är möjligt att förändra världen och vi vill göra en bok som visar hur detta kan göras. Boken kommer ge en inblick i arbetet och vara lärorik för andra som vill göra festivaler, eller andra kulturprojekt. Den kommer visa vägen från en tweet till en festival. Det krävs många människors arbete, svett och tårar, men det går, säger Anders Teglund på Teglund Publishing.