Sugen på att byta bransch? Så går du tillväga!
29 Okt 2021 kl: 00:00

Sugen på att byta bransch? Så går du tillväga!

Ta reda på om gräset verkligen är grönare på andra sidan

Många människor sitter fast i tankegångar av att vilja byta bransch. Antingen är det en intressant konversation på en fest som sparkar igång nya hoppfulla tankar om bättre inkomst och ökad livsglädje – eller som i Niclas fall, kollegorna eller familjen som anordnar en intervention som tvingat honom att tänka om. Shortcuts egen Niclas Dedorsson har varit med om detta här så pass ofta att han numera är expert på ämnet, och har därför delat med sig av sina bästa tips för den som går i tankarna på ett branschbyte. 

Någonting som är väldigt vanligt är att spendera några år på att utbilda sig till ett visst yrke, men att när första dagen på nya jobbet infinner sig få känslan av att: “Jamen, det här var ju fett fel”. Det beror på att det alltid finns oförberedda arbetsuppgifter som förväntas av dig på den nya positionen som man inte får lära sig i skolan – och som försämrar den vision man har i huvudet om jobbet. Då är det bara att starta en ny utbildning. Det har hänt Niclas personligen cirka fyra gånger nu, och för att undvika detta i framtiden har han kommit på några sätt att skapa en bild av vad jobbet innebär redan innan man börjar jobba!

Niclas tips för dig som vill byta bransch

Skugga din jobb-idol

Att gå bakom någon eller att “skugga” någon genom deras arbetsdag ger dig en fantastisk överblick av vad som kan tänkas vänta dig. Ett problem är att företag kan vara skygga med att ge inblick i hur deras verksamhet fungerar till fullständiga främlingar – även om de väldigt snygga, som du. Om inte ett sekretessavtal kan lugna arbetsplatsen så kanske någon av nedanstående punkter kan hjälpa dig med info innan beslutsfattandet görs.

Hör med vänner

Om du har några sådana så kan det vara av intresse att sätta sig ned med dem, och ha en seriös tebjudning där ni går igenom vad som händer under deras arbetsdagar. Gå igenom vad som var positivt och negativt med jobbet som inte vännen kände till innan hen startade. Frågor kan exempelvis vara: känner du att din utbildning missade något som kunde förbättrat ditt nuvarande arbete om du kunde? Hur tror du yrket kommer förändras i framtiden och vad innebär det för det dagliga arbetet? Vad för kunskaper eller meriter kommer att eftertraktas?

Funkar jobbet med din egen mentalitet? 

Alla människor har individuella kvaliteter som vi behöver för att kunna fungera, men som vi kanske inte alltid har insikt i när vi går in i den nya vardag som ett nytt yrke innebär. Om du har en dröm om att bli en frilansande illustratör så bör du vara medveten om att arbetet kommer att inkludera en hel del sälj, även om det också är extremt kreativt. Då krävs det utöver kreativitet vissa egenskaper såsom att bjuda på sig själv och att kunna sälja in sig själv via exempelvis sociala medier, cold calls eller på fester. Ställ därför dig själv frågan om vad du inte kan tänka dig att arbeta med och hör omkring om det yrket innehåller element av det.

Vilken nivå vill du vara på och hur långt har du dit? 

Om du drömmer om att exempelvis bli en röstskådespelare och har avsatt tid för dig själv att nå en professionell nivå bör du först jämföra hur långt du har kvar till den nivån du vill ligga på när du kommer ut på arbetsmarknaden med den nivån du ligger på idag. Är det ett överkomligt mål att nå en professionell nivå med den tiden du har på dig att utbilda dig? I så fall: kör på! Om inte: ja men då vet du – ingen drömkarriär för dig.

Om inte något av det passar så har vi ett till alternativ för dig

Får det lov att vara en yrkeshögskola?
Om du har tänkt tanken av att byta bransch och till och med hittat en karriär som verkar intressant så tipsar vi om yrkeshögskolor. Det som får yrkeshögskolor att vara ett intressant koncept är att de utbildningarna som erbjuds finns av anledningen att marknaden kräver det. Utbildningen får inte startas förrän ett kluster av företag, oftast kallad en ledning, har efterfrågat en sådan utbildning då det råder en brist på yrkesverksamma inom branschen. Kolla in https://www.yrkeshogskolan.se/ för en rad intressanta vägar i karriären.


Sammanfattningsvis så vill säga: gör det du vill. Livet är inte till för någon annan än dig så gör din grej, även om det krävs en omskolning eller två (eller fyra för Niclas del – snart fem). Du kommer bli lyckligare för varje gång du tillåter dig själv att leta, och den dagen då du hittar rätt och känner att du är hemma kommer du att tacka dig själv!

 

Text: Niclas Dedorsson & Freja Öhlander