Studera utomlands – bästa sättet att lära dig ett nytt språk?
Din livsstil 16 Aug 2022 kl: 09:12

Studera utomlands – bästa sättet att lära dig ett nytt språk?

Känns det som ett obestigligt berg att lära sig ett nytt språk? Språk-appar i all ära, men det är sällan på hemmaplan som vi blir flytande på ett nytt språk.

Det är många som drömmer om att lära sig ett eller till och med flera nya språk i vuxen ålder. Engelska, spanska och franska tillhör de vanligaste språken som folk väljer att studera – kanske inte så konstigt då de ingår i svenska grundskolans utbildning – men de anses även vara de enklaste att förstå och ta till sig. Även italienska, tyska och mandarin (kinesiska) är populärt bland oss svenskar. Gemensamt för dessa språk är att de talas över stora delar av världen vilket öppnar upp för många möjligheter, inte minst om man vill ha en internationell karriär. Sen finns det självklart hundratals andra språk att lära sig, vare sig du vill utnyttja det i professionella sammanhang eller enbart kunna för nöjes skull.

Att prata engelska – det språk hela världens befolkning använder för att kommunicera – är idag en självklarhet i många länder, speciellt för de som haft möjlighet till utbildning. Att vara bra på engelska är en fördel bara det, men om du vill flytta till ett land för att bo och arbeta kommer du att stå ut ännu mer från mängden om du kan tala deras språk. Engelska anses räcka i många fall, men det finns flera fördelar med att kunna det lokala språket.

Du sticker ut bland mängden
Om du söker bostad och jobb och kan visa upp att du förstår deras språk kommer du med största säkerhet sticka ut från mängden och imponera på en potentiell hyresvärd eller arbetsgivare. För många känns det tryggt att man kan deras språk då det gör det ännu enklare att kommunicera.

Du blir mindre utanför
Trots att många kan engelska och ofta anstränger sig när de vet att någon ibland dem inte kan språket så är det lätt hänt att man kollegor eller vänner emellan börjar prata sitt originalspråk. Oftast handlar det inte om viktiga saker, men det är lätt att känna utanförskap och en rädsla för att man missar något när andra plötsligt börjar slänga in ord och meningar du inte förstår.

Du minskar risken för missförstånd
Ett språk är så mycket mer än bara ord. Det inkluderar ofta ett beteende, slang och underliggande meningar. Många säger till exempel att deras rätta jag inte kommer fram när de inte pratar sitt modersmål, för då måste de anstränga sig och kanske välja substitut för ord som inte går att översätta. Att kunna kommunicera är en sak, men att förstå varandra är en annan.

Du ökar chanserna till en internationell karriär
Det är inte alltid avgörande för att få ett jobb, men om man verkligen vill klättra på den internationella karriärstegen kommer språket ligga dig väl till hands. Även om många på din arbetsplats säkerligen kan engelska så kan det finnas externa parter eller viktiga människor som inte gör det, vilket då skapar ett hinder. Det kan också innebära att du ökar möjligheterna för att befordras eller vidareutvecklas på ett sätt du inte kunnat annars.

Du imponerar även på hemmaplan
Även om du inte planerar att arbeta en längre tid utomlands eller planerar att komma hem till Sverige i framtiden så kommer dina språkkunskaper att ge dig en tyngd på ditt CV. Utöver de arbetsplats där dina språk är nödvändiga är det många som imponeras över att du studerat och vistats utomlands, det visar ofta på ambitioner och social kompetens.