Studentguide: Så fixar du pengarna
3 Sep 2013 kl: 00:00

Studentguide: Så fixar du pengarna

Pengar. Det eviga kruxet som student. Kommer du direkt från gymnasiet har du kanske snålvanan inne men om du anpassat dina vanor efter din lön kan det bli värre. Men, misströsta inte! Vi vet hur du ska göra för att slippa svälta den 24:e varje månad.

Böckerna

Dyr kurslitteratur kommer du svära över många gånger och som ny student går man ofta i duktig-fällan och köper alla böcker. Det behöver du inte. Ett bra tips är att höra med studenter året över dig och har du tur finns det en bokhandel med begagnad kurslitteratur på skolan. Har du inget emot e-böcker ska du surfa in på bookboon.com, där kan du nämligen ladda ned kurslitteratur gratis. Det är helt enkelt sista utvägen att köpa böckerna nya, om du inte väldigt gärna vill, förstås.

Maten

Mat måste man ha och som student blir det billigmärken och storpack snarare än spontanköp i delikatessdisken. Men, det behöver inte betyda att du måste äta nudlar jämt. Ett bra tips är att gå ihop och laga mat tillsammans med dina klasskompisar, då kan alla köpa någon ingrediens var och plötsligt får du både trevligt sällskap och god mat för en billig peng. Sist men inte minst kommer kanske det viktigaste tipset av alla; matlådan. Laga mat hemma och ta med dig lunch till skolan istället för att handla där, det finns roligare saker att lägga pengarna på.

Fördelarna

Det är så klart inte bara elände, som student har du vissa fördelar och två av dem är Studentkortet och Mecenatkortet. På deras hemsidor finns alla rabatter listade och du kan kryssa i vilka erbjudande du är intresserad av. Se till att använd dessa kort flitigt, om du anstränger dig lite kan du spara mycket. En annan fördel är studentpubarna, där finns det ofta både mat och dryck till ytterst studentvänliga priser. I slutändan handlar det om hur du prioriterar; en matlåda kan bli en helkväll på studentpuben, biobiljetter eller kanske en ny tröja. Vad väljer du?


5 tips!

– Lämna plånboken hemma när du ska på föreläsning och undvik impulsköp när sötsuget smyger sig på under eftermiddagsföreläsningen.

– Studielån i all ära men ta inte större lån än du behöver. Du kanske har tid att skaffa ett extrajobb utöver studierna? Bidragsdelen kan du få oavsett och mindre lån blir mindre skuld när du är färdigpluggad.

– Shopping är kul men kanske inte alltid en möjlighet. Förnya garderoben genom en klädbytardag med vänner eller surfa runt på köp-och säljsajter när köplusten gör sig påmind. Du kanske till och med har saker du inte använder som du kan tjäna lite pengar på.

– Få stenkoll ekonomin med smarta hjälpmedel. På sparakvittot.se kan du registrera alla dina kvitton och se vad du har lagt dina pengar på. Vill du vara mer förutseende kan du hämta hem en budgetmall från nätet.

– Plocka fram vinnarskallen i dig. Tävla med dina kursare och se vem som kan leva billigast. Ett annat sätt att göra det roligare att spara är att räkna alla dina köp i antal öl på studentpuben.