23 Nov 2011 kl: 00:00

Spela in en film om dig själv – få jobbet

Att använda videofilm i rekryteringsprocessen har blivit allt vanligare. Senast ut att plocka in video i sin rekryteringsprocess är företaget Goexcellent. De är en av Nordens största arbetsgivare för ungdomar under 26 år, och är aktiva inom bland annat telemarketing och teknisk support.

 

För att öka sina chanser till jobb på företaget kommer det att finnas möjlighet att komplettera sin ansökan med en film om sig själv. Dessutom kommer rekryterare kunna skicka ut intervjufrågor som kandidater kan besvara via sin webbkamera.
– Videorekrytering har varit på gång ett tag nu men har inte slagit igenom på allvar för den breda allmänheten. För oss som har ett stort personalbehov och en hel del ung personal, till exempel studenter, är det här ett utmärkt sätt att utveckla vår rekrytering, säger Rebecca Styf, HR-ansvarig på Goexcellent.

 

Shortuts rekryteringsexpert Håkan Sandberg, rekryterare på 10Ton, är inte odelat positiv till videorekrytering:
− Vi använder ibland Skype eller videokonferens vid intervjuer. Det kan vara bra när någon bor på en annan ort. Men man missar en del av den helhetsbild som man får vid ett personligt möte. Hur personen uppträder, ser ut, småpratet vid kaffemaskinen och så vidare, menar han.

 

På 10Ton har man inte jobbat med att få in ansökningar på film.
− Det ställer ju stora krav på att folk kan presentera sig. Ofta är våra kandidater tillräckligt nervösa ändå! Men det kanske kan fungera för vissa jobb, säger han.

 

Pelle Mårtensson, Shortcuts expert inom personlig marknadsföring, är säker på att videorekrytering är här för att stanna:
− Video i samband med jobbsökning kommer vi bara att se mer av framöver. Speciellt i fall där personlighet och kundbemötande är viktigt. Självklart säger en video mer om detta än ett CV, menar han.

 

 

Pelles tre tips
Så lyckas du söka jobb med hjälp av video:

1. Tänk på att video inte ersätter ditt CV, utan kompletterar det. Satsa på att använda film för att visa hellre än att föreläsa. Om du ställer dig framför kameran och bara rabblar upp ditt CV är du illa ute. Man orkar inte titta särskilt länge på någon som bara pratar.

 

2. När du pratar, se till att berätta en historia eller svara på fiktiva intervjufrågor. Det är bra knep för att få flyt framför kameran. Frågor att svara på kan vara: ”Berätta lite om din utbildning?”, ”Vad har du för arbetslivserfarenhet?” och ”Varför vill du ha jobbet?”.

 

3. Den bästa marknadsföringen sker ofta indirekt. Om du kan få någon att göra en kort dokumentärfilm om dig har du ett väldigt kraftfullt verktyg i din jobbsökarprocess.

 

 

 

Läs mer:

Nätets nya användningsområden ger dig nya möjligheter när du söker jobb. Det senaste är att skicka med en video-inspelning med ditt cv för att väcka arbetsgivarens nyfikenhet.
”Jag har hört att CV på video sticker ut. Är det något att satsa på och hur gör man?” Här är CV-expertens svar och tips på hur du lyckas med din video.
Videopresentationer blir allt viktigare i framtiden, tror experterna. Men bara som komplement. Traditionella cv:n kommer att vara kvar länge till.

Ställ en expertfråga:

Pelle Mårtenson

Pelle Mårtenson kan hjälpa dig att få jobbet du vill ha – du kan ställa alltifrån frågor om ditt CV till allt som rör din personliga marknadsföring; ditt erbjudande, intervjuer, nätverkande, användande av film och sociala medier.
» Läs fler frågor Pelle har svarat på eller ställ din egen här

 

 

 

Håkan Sandberg

Håkan är headhunter sedan åtta år på 10TON Rekrytering. Som Shortcutexpert kan han hjälpa dig med frågor om CV:n, intervjuer, ansökningar och kontakten med rekryteringsföretag och arbetsgivare i anställningsprocessen.
» Läs fler frågor Håkan har svarat på eller ställ din egen här