Föregående Nästa

Sov gott inför en stor dag

18 mars 2009

Ett avgörande kundmöte eller en presentation kan få vem som helst att sova oroligt.  Så här lyckas du fånga den åtråvärda sömnen!

Annons

1. Fysisk aktivitet ökar chanserna för att du ska sova gott. Förbered dig redan på dagen genom att motionera eller ta en promenad. Däremot bör du ta det lugnt timmarna innan du ska sova.

 

2. Se till att varva ner på kvällen. Gör något du tycker om för att avbryta tankarna på det som ska hända nästa dag. Se upp med alltför spännande böcker och tv-program som ger en ökad nivå av uppiggande signalsubstanser i kroppen.

 

3. Var inte hungrig. Hunger ger sänkt blod- sockerhalt som i sin tur frisätter aktiverande ämnen i kroppen. Att vara proppmätt är å andra sidan inte heller bra. Undvik också nikotin, alkohol och drycker som innehåller koffein (även svart te och många läsksorter!) timmarna innan du ska lägga dig.

 

4. Prova att dricka varm mjölk eller kamomillte och ät en banan. Ett varmt bad kan också få spända muskler att slappna av.

 

5. Jobba inte i sängen! Låt också bli att titta på tv under det mjuka duntäcket. Sängen ska inte förknippas med annat än sömn.

 

6. En bekväm säng och ett svalt, tyst och mörkt sovrum gör det lättare att somna. Dröm sött!

 

Källor: www.vaknapigg.nu och www.somnhjalpen.se

Kristina Hultquist
Publicerad 18 mars 2009
Föregående Nästa