Som 20-åring deserterade han från Iraks armé – idag leder Haval van Drumpt ett av Sveriges största telekombolag
9 Dec 2019 kl: 00:00

Som 20-åring deserterade han från Iraks armé – idag leder Haval van Drumpt ett av Sveriges största telekombolag

Elektronik och telefoni har även legat nära hjärtat sedan barnsben då föräldrarna drev en elektronikbutik i Irak. Därför blev det naturligt att Havals första karriärsteg inleddes som säljare när han tjatade sig till en timanställning i en av Telias butiker (Kungsgatan) i Stockholm. Därefter har hans intresse för telekom manifesterats genom höga chefsroller i bolag som både Telia och Halebop.

I februari tillträdde Haval van Drumpt som VD på mobiloperatören Tre där han styr bolaget med 1600 anställda in i en stark tillväxtfas med målet att tillgängliggöra telefoni och dess möjligheter för fler människor, och att göra Tre till den tredje största mobiloperatören i Sverige. Av det växande teamet av medarbetare är 57% idag under 30 år och tillsammans pratar bolaget mer än 30 olika språk – något som lagt grunden till ett ungt och digitalt bolag med mångfald som ytterligare en innovationsmotor.

Haval är en transparent, orädd och öppen chef som har snabbt till beslut. Under sin tid på Tre har han lagt ett tydligt fokus på tillväxt, lönsamhet och bolagets roll på marknaden. Som chef och företagsledare har han ett spännande sätt att med sin energi, utmananar-gen och inkluderande ledarskap bygga kultur och självförtroende internt. Exekvering står före prat. Enligt honom själv gäller att springa fort, leverera och finjustera längs vägen. Fail fast, fail cheap är ett mantra. I en intervju med Shortcut, berättade han mer om sin resa och gav tips om hur man kan hitta sin passion i livet!

Om du hade ett råd till någon som just började jobba eller har startat eget, vad skulle det då vara?

– Fokusera på vad du ska göra. Fundera inte på vad andra gör eller hur andra hade gjort. Hitta ditt fokus, sätt mål och löp hela linan ut. Och omge dig med människor som du tycker är smarta, som du litar på och kan be om råd. Alla behöver stöd längs vägen.

Hur blir man lycklig och hittar sitt syfte i livet?

– Det är så klart väldigt individuellt. För mig handlar det om att känna frihet och att ha kontroll över mitt liv, i den mån det går. Självklart händer det oväntade saker och jag har ansvar för många människor, som man, pappa och ledare för 1600 medarbetare. Men vi lever i ett fritt och demokratiskt land. Det är viktigt för mig och det kommer jag kämpa för.

Hur kännetecknar du din framgång?

– Jag tycker att framgång är ett knepigt begrepp. Är framgång att man har ett bra jobb eller att alla i familjen är friska och mår bra? Om jag bara utgår ifrån arbetslivet så är jag väldigt målinriktad. Framgång för mig är att nå mål. Men jag är dålig på att stanna upp och njuta av det. Har jag nått ett mål är det snabbt vidare mot nästa.

Tre livsråd? 

– Var tacksam för det du har, imorgon finns det kanske inte kvar. Det kanske låter klyschigt, men jag växte upp i en diktatur och flydde till Sverige som ung. Jag vet hur det är att en dag vara tvungen att lämna allt.

– Var ödmjuk och visa uppskattning, både privat och i jobbet. På jobbet till exempel, jag vet att jag inte alltid är den smartaste i rummet. Mina kollegor kan sina områden bättre än mig, och det är så det ska vara. Min roll är att sätta riktningen, ta bort hinder och skapa rätt förutsättningar. Alla blir bättre som ett team.

– Var målmedveten. Hitta din grej, bestäm dig och kör. Var inte rädd för att misslyckas, lär av de misstag du gör och kör vidare.

Största misstaget i livet?

– När jag flyttade utomlands utan min familj för ett tidigare jobb. Det var jobbigt för både min familj och mig.

Vad brinner du för? 

– Frihet och människors möjlighet att kommunicera. Det blir allt vanligare att myndigheter och regimer utomlands begränsar tillgången till kommunikation för att kontrollera folket. Det finns flera exempel bara i år där man har stängt ned internet för att begränsa spridning av vissa budskap. För mig är kommunikation lika med frihet och trygghet. Det ger oss möjlighet att kommunicera med omvärlden och ger oss medborgare makten att påverka. Det måste vi försvara.

Vad eller vem inspirerar dig? 

– Jag inspireras av alla som kommer från ingenstans och lyckas skapa och bygga upp något från scratch, som till exempel Daniel Ek på Spotify. Jag blir också inspirerad av ledare som är duktiga på kommunikation. Obama är fantastisk på metaforer och är ett bra exempel på hur man får med sig folk med hjälp av kommunikation.

Vilket är viktigare och varför: passion eller ekonomisk säkerhet?

– Passion är absolut viktigare. Tänk vad livet skulle vara tråkigt om man inte kände passion eller brann för något. För mig är passion en drivkraft som tagit mig dit jag är idag. En av mina passioner i livet är teknik, jag är alltid nyfiken på att utforska den tekniska utvecklingen och känner mig väldigt tacksam över att jag får jobba med det. Har man förmånen att känna passion för sitt arbete kan det leda till ekonomisk säkerhet, men ekonomi är inte viktigare.