Föregående Nästa

Sökes: psykolog för deprimerad C3PO

Sökes: psykolog för deprimerad C3PO
05 oktober 2016

Robotar har också känslor. I alla fall om man ska tro framtidsforskaren Ian Pearson som menar att en av de yrkeskategorier som kommer att skapas inom 50 år är psykologer för robotar.

Annons

Tillhör du den grupp människor som brukar skrika glåpord efter robotdammsugaren eller svära åt datorn, rakt upp i skärmen? Rump-roomba! Dumma, dumma dumburk! Då är det dags att lägga om dina fula ovanor – enligt framtidsforskaren, uppfinnaren och ingenjören Ian Pearson kommer robotarna att behöva både psykologer och psykiatriker i framtiden.

Det är brittiska Institution of Engineering and Technology (IET) som har samlat några av världens ledande framtidsforskare kring frågan: vilka behov kommer att uppkomma på arbetsmarknaden? Den mest uppseendeväckande jobbtiteln de kom på var just psykolog för robotar, men i takt med att robotarna blir fler och smartare kommer vi även att behöva utbilda vakter som håller dem i schack för att inte hamna mitt i ett Terminator-scenario.

Dr. Ian Pearson fick även drömma lite om vad som kan hända på cyborgfronten, när människor och robotar i allt högre grad vävs samman.

– Ingenjörer kan till och med lyckas utveckla spindelmannenlika spindeltrådsskjutaregenskaper för människor, förutspådde han.

Som en sammanfattning ville IET:s vice president Will Stewart, tillsammans med kollegor inom framtidsforskningen, framför allt trycka på att behovet av kreativa ingenjörer kommer att vara stort framöver. Nischa inte nödvändigtvis in dig på robotpsykolog alltså, men fundera på ingenjör om du är sugen på nya spännande jobb!

Källa: Forbes

Shutterstock
Publicerad 05 oktober 2016
Föregående Nästa