25 Mar 2008 kl: 00:00

Smart simultankapacitet

Påskhelg och middagsbesök. Samtidigt som jag lagar mat och för en konversation med en vän och ställer in musiken på stereon så behöver sonen ha omedelbart svar på någon för honom viktig fråga. Vi känner alla igen situationen. Och min bekant som inte har barn konstaterar att det gäller att ha färdighet i att hålla många bollar i luften för att inte bli stressad när jag står där i köket.

– Ja, det är ju just såna här situationer som ger bra träning för att kunna hantera stress i jobbet, säger jag.

Fast vänder man på det så kanske det är genom en arbetsledarroll i jobbet som jag får träning att hantera just såna situationer som den i köket.

Vilken syn man än har så är det möjligt för alla att förbättra sin förmåga att hantera många moment – oavsett om det är på jobbet eller i köket. Mina sätt att träna är ingen raketforskning, men har funkat bra för mig. Det handlar om att

• Fuska: Tro inte att allt får plats i huvudet, jag använder alltid anteckningar och todo-listor för att få en fungerande struktur över allt som är igång

• Följa upp: Genom att checka pågående aktiviteter strukturerat kan jag kan vara trygg i att allt fungerar, och jag vågar kasta upp ännu fler bollar i luften

• Våga: Jag försöker att inte vara rädd för att misslyckas – om jag tappar en boll så har jag lärt mig något, det viktiga är att ta med sig lärdomen (just det här är helt avgörande för att kunna behärska stress – för det är min rädsla för misslyckandet som framkallar stress, inte situationen i sig)

På det här viset kan jag hantera många situationer som rör praktiska frågor, aktiviteter och arbetsuppgifter. Men överkursen kommer ganska snabbt när man kopplar in andra människor i spelet, för ofta är det ju så att mina bollar i luften på ett eller annat sätt påverkas av hur andra människor agerar, reagerar och hanterar sin situation. Jag tänkte återkomma till den frågan.

Under tiden får du gärna berätta hur du övar din stresshanteringsförmåga, och hur du gör för att hålla dina bollar i luften på bästa sätt. Ge gärna din kommentar här, eller skriv en relaterad artikel här i Kunskapsbanken, eller skicka mig ett mejl på andreas.dahlin@shortcut.nu.

Vi hörs!