1 Mar 2008 kl: 00:00

Slopa rädslorna och nå framgång – karriärcoachens bästa tips

”Jag är rädd för allt, rädd för att vara ensam, rädd för att umgås med människor, rädd för uppmärksamhet, rädd för att jobba, rädd för att resa.”

Med de orden inledde skådespelerskan Lena Olin sitt sommarprogram i radio. Trots rädslorna ville hon göra karriär som skådespelerska. Hon visste att hon hade talangen för det och att hon kunde, bara hon inte lät skräcken och rädslorna ta över.

 

För att vi ska kunna göra den karriär vi drömmer om måste vi kunna tackla våra rädslor. Det menar karriärcoachen Nina Jansdotter, aktuell med boken Kärleksbomba dig själv, som riktar sig till alla som vill ta vara på sina talanger både privat och på jobbet.

– Rädslorna kan hindra oss från att dra nytta av våra talanger. De får oss att krympa i stället för att växa. Om man inte tar tag i sina rädslor kan det leda till ångest, sömnbesvär och att man känner sig tömd på energi, säger hon.

De flesta har någon typ av rädsla som fungerar som bromskloss och hinder i karriären, men den kan vara svåra att erkänna – ens för sig själv. Nina Jansdotter menar att alla har ett val, att kämpa eller låta rädslorna styra. Den som väljer att kämpa har mycket att vinna.

– Om du vågar möta och ta itu med en rädsla får du ofta mod till att ta itu med de andra också, säger Nina Jansdotter.

Vad man är rädd för varierar. Någon tycker att det är jättejobbigt att tala inför en grupp, även om det är inför arbetskamrater som man känner väl. Andra har kort och gott mardrömmar om att misslyckas.

Oavsett vilken rädsla det handlar om finns det sätt att ta sig ur fällorna som hindrar dig från att ta de jobb du vill.

– Rädsla för det som är oprövat och okänt är en vanlig anledning till att vi stannar kvar på samma tjänst år efter år trots att vi egentligen vill vidare. Men ofta har vi mer att vinna än förlora på att försöka, säger Nina Jansdotter.

Det första steget mot förändring är att identifiera och våga uttala vad man är rädd för. Ett knep är att tänka ut ett scenario och känna efter hur det skulle kännas om det värsta skulle inträffa. Tänk också ut ett scenario där det går bra, vilka är de positiva effekterna? Ett annat knep just när det gäller rädslan att hålla föredrag är att öva hemma framför spegeln och tala inför få personer till att börja med. Det finns även retorikkurser där

man kan få det nödvändiga stödet och hjälpen för att komma vidare.

Många känner också rädsla för att lyckas eftersom förväntningarna, både egna och andras, då ökar.

– Du kanske är rädd för att väcka avundsjuka hos kollegor om du vågar ta för dig. På det viset kan det vara lättare att komma utifrån till ett nytt jobb än att göra internkarriär där du blir chef över dina kollegor. Som chef går det inte att vara en del av gemenskapen på samma sätt

längre, säger Nina Jansdotter.

Vi är alla offer för Jante, att våga hävda att man är värd att få ett visst jobb eller ett lönepåslag kan kännas som att man sticker upp lite väl mycket.

– Det är samma sak som att säga att man är lite förmer än andra och det kan vara svårt i vårt samhälle som  är präglat av att alla ska vara lika, säger hon.

Ett tips är att leta efter positiva föredömen och avskräckande exempel på jobbet. Hur gör de som lyckas? Hur gör de som låter sin rädsla bromsa dem i karriären?

– Använd personer i din omgivning för att utvecklas. Låt dem motivera dig till att själv ta tag i dina rädslor, uppmanar Nina Jansdotter.

 

Lena Olin är en av dem som har hämtat styrkan och grundtryggheten från människor hon mött både privat och yrkesmässigt. En person som har betytt mycket för henne är skådespelaren Gösta Ekman.

”Han pratade med mig om rädslan och det har jag tagit lärdom av. Han sa att man inte kan låta skräcken och rädslan ta över ens liv, man måste bestämma sig, berättade Lena Olin i sitt radioprogram.

Det gäller att utmana sig själv i lagom takt. Att sätta upp realistiska mål och belöna sig själv när man uppnår dem.

– Har du för stora mål finns risken att du känner dig misslyckad om det inte funkar. Börja med fikarummet i stället för en konferens om du har svårt att prata inför en grupp, säger Nina Jansdotter.

Och var inte rädd för att söka upp personer som ger dig stöd. Kanske finns det andra som delar din rädsla på jobbet?

– Våga diskutera din rädsla med en coach, mentor eller vän. Att anförtro din rädsla till någon kan betyda mycket, säger Nina Jansdotter.

Text: Margaretha Eldh

Illustration: Christian Enoksson