Så spenderar du smartare
16 Aug 2011 kl: 00:00

Så spenderar du smartare

Att det är skillnad på ett bra köp och ett dåligt behöver du inte vara riksbankschef för att förstå. Men hur zoomar du in de bra? En första, dyrköpt fälla är att köpa saker som precis kommit ut på marknaden. Det menar Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

– Tekniska prylar faller ganska snabbt i pris när det kommer nya modeller och produkter. Vänta några månader eller köp begagnat.
Tv-spel och mobiler är klockrena exempel – priset kan ibland halveras på bara ett år (kolla in Prisjakt.nu för att se utvecklingen på olika prylar). Apples iphone har till exempel gått ner flera tusen sedan den först kom.
Överlag kan du tjäna på att undvika splitternya köp, menar sparekonomen Claes Hemberg på Avanza som har skrivit boken Spara mindre – få ut mer. Efter första användningen droppar de ofta rejält i värde.

– En ny dvd-film är inte värd mycket efter att du har sett den. Vill du ändå köpa nytt, välj klassiker.
En annan vanlig fallgrop är att stirra sig blind på en billig prislapp. Till exempel kan en jacka för 300 kronor verka billig – men priset blir rena rånet om du bara använder den tre gånger.

– Försök att skapa en smart garderob där plaggen kan kombineras på många olika sätt – då slipper du köpa nytt hela tiden, säger Ylva Yngveson.
Tänk även på att smarta köp skiljer sig från person till person. Det gäller att prioritera: Vad är viktigast för dig? Det kan du lägga pengar på om du drar in på något annat. Kort sagt, en latte per dag kanske är värd sitt pris. Men
i gengäld får du äta lunchlåda två gånger i veckan. Det är också att spendera smart!

Fem frågor att ställa inför köpet

1. Kommer priset att gå ner?
På trendprylar kan det göra det, som den senaste mobilen eller värstingdatorn. Håll i hästarna en tid!

2. Vad kan jag sälja den för när jag tröttnat?
Satsa på tidlösa saker, de har högst andrahandsvärde. Men var realistisk – det finns en gräns för vad du kan casha in på Blocket i framtiden.

3. Är det billigare någon annanstans?
Kolla på nätet! Svenska butiker köper till exempel in utländska designkläder, vilket betyder att du med lite tur kan hitta samma plagg på en utländsk sajt till ett mycket lägre pris.

4. Hur mycket kommer jag att använda den?
Dela priset med antal gånger du tror att du kommer att använda prylen eller plagget. Är kostnaden per användning för högt – skippa.

5. Kan värdet stiga?
Ofta inte – men ibland kan du göra ett kap. Ett secondhandfynd kan du till exempel hotta upp och sälja dyrare i framtiden.