12 Jan 2012 kl: 00:00

Så sätter du rätt mål

Att sätta mål låter väl fint, men hur ska du egentligen göra i praktiken för att lyckas uppnå dem? Börja med att boka en dejt med dig själv och våga börja drömma storslaget. Ta hjälp av tipsen nedan för att lyckas nå ditt mål.

 

 

→ Vad ska stå på din gravsten?

”Jag arbetade, sedan dog jag.” Inte det? Vill du ha en mildare variant att börja spåna kring kan du fundera över vad dina vänner ska säga om dig på din 75-årsdag. Poängen är att komma fram till målsättningar som rensats från alla ”måste, borde och ska”. Vad du verkligen vill är mycket intressantare.

Fundera igenom vad som har påverkat och fört dig fram till den plats där du befinner dig i dag. Vilka värderingar har du ärvt av dina föräldrar? Vilka mer kan ha påverkat dina val i livet, är det till exempel syovägledaren på gymnasiet, scoutledar-Frasse eller faster Asta? När du väl har konstaterat vad som påverkat dig blir det lättare att bena ut vad som är DINA drömmar och önskemål och vad du plockat upp från andra.

 

 

→ Låt ditt undermedvetna jobba

Att du kan nå i princip vilket mål du vill kan framstå som en provocerande tanke för vissa. Men ett vanligt misstag är att man inte når sitt mål för att man inte har undersökt tillräckligt många vägar för att nå dit. Så spåna loss på alternativa spår som kan leda fram till ditt mål.

När du konkretiserat ditt mål kommer ditt undermedvetna att börja jobba, så att du ser ledtrådar i vardagen som hjälper dig att nå målet. Våga sätta mål som du ännu inte vet hur du ska uppnå.

 

 

→ Agera dubbelSMART

Kanske har du stött på ramsan om att ett mål ska vara SMART: specifikt, mätbart, angeläget/accepterat, realistiskt och tidsbestämt. Det är en bra utgångspunkt när du sätter mål, men för att du ska få tillräckligt med energi för att ta dig ända fram till mållinjen är det dags att dubblera med ytterligare ett till SMART-mantra: spännande, meningsfullt, annorlunda, roligt och tufft. Tänker och agerar du dubbelSMART kommer du att nå dina mål.

 

 

→ Samla osynliga medaljer

Att uppnå ett mål är som att hänga en osynlig medalj runt sin hals. Där hänger den sedan som en påminnelse om att du har gjort något bra och stärker ditt självförtroende så att du sporras till att lägga ribban ännu lite högre nästa gång.

Ju fler framgångsmedaljer du hänger runt din hals – stora som små – desto mer ökar chansen att lyckas med nya projekt. Voila, du har tagit plats i framgångsloopen! Sätt tuffa mål för dig själv, du växer av utmaningar och variation.

 

 

→ Säg det högt, skriv det i bläck

Du må vara en mogen människa, men när det kommer till mål är din hjärna ganska barnslig. Det som inte syns eller hörs finns inte – eller blir i alla fall svårare att tro på. Det är därför sannolikheten för att uppnå något ökar när du formulerar det för dig själv på ett konkret sätt, till exempel genom att skriva ner det på ett papper. Säger du det dessutom till dina vänner och bekanta ökar vinstchanserna ytterligare.

Att använda sig av meningar som börjar med ”Jag” och som följs av det du vill uppnå som om det redan hade hänt, är ett sätt att få målet att kännas påtagligt, personligt och inom räckhåll. Målet kan justeras och omformas på vägen, men skriv det ändå i bläck redan i dag.

 

 

LÄS MER

 

Årets Uppstickare har alla lyckats göra en framgångsrik karriär innan de fyllt 36. De vet hur man lyckas. Här är deras bästa tips!
Sitter du med utmaningar som känns större än Mount Everest? Här är coachen Emma Pihls fem tips som hjälper dig klara dem med en galant klackspark.
Känner du att du inte är där du vill vara? Har du misslyckats med nyårslöftena? Då kanske du har ramlat i någon av dessa fällor.
Befinner du dig där du vill vara i dag? Eller är du tillbaka från sommaren full av drömmar och planer? Här är tipsen som tar dig hela vägen fram till dina mål i höst.