26 Maj 2014 kl: 00:00

Så ojämställd är lönen

LO visar i sin färska rapport Sveriges jämställdhetsbarometer att det kan skilja många tusenlappar mellan vad män och kvinnor tjänar. Och enligt en annan undersökning, Rön om lön och kön från Sveriges Ingenjörer, börjar lönegapet synas redan vid första jobbet – för att efter några år bli ännu större.

– Det är oacceptabelt att genus fortfarande påverkar lönesättningen. Lön ska sättas efter kompetens och prestation – inte efter kön, säger Stina Kimstrand, jämställdhetsansvarig på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Därför gäller det att göra sin research innan det är dags för det där första, och ganska skrämmande, lönesamtalet. Om du har tillräckligt med fakta att argumentera med har du ett bättre utgångsläge, oavsett om du är kvinna eller man.

I LO:s rapport har man räknat på en "faktisk månadslön”, som visar på hur mycket man tjänar i förhållande till hur mycket man jobbar, då många kvinnor jobbar deltid.

Faktisk månadslön enligt LO:

Arbetarkvinnor: 17 000 kronor/månad.
Män i arbetaryrken: 23 000 kronor/månad.
Tjänstemannakvinnor: 27 400 kronor/månad.
Tjänstemän: 36 700 kronor/månad.

Tips för jämställd lön

1. Det brukar finnas en facklig kontaktperson i jobbannonsen så hör av dig till den och ställ alla frågor du kan komma på som har med lön och anställningsvillkor att göra.

2. Känner du någon på arbetsplatsen? Perfekt. Fråga om hur ingångslönen sett ut tidigare. Annars kan du kontakta en blivande kollega ändå.

3. Under lönesamtalet, fråga hur arbetsgivaren
jobbar med jämställdhet och visa att du är intresserad av att se till så det blir en arbetsplats som behandlar alla lika.

4. Ha svart på vitt vad du kan.
Det kan vara svårt att komma ihåg allt det där du är grym på när du sitter i en anställningsintervju eller löneförhandling, så skriv ner och ta med dig. Ha också med nödvändiga betyg och intyg som kan hjälpa dig.

Text: Cecilia Bäcklund Datum: 2014-03-04