Så landar du traineejobbet
8 Dec 2011 kl: 00:00

Så landar du traineejobbet

Nina Forssblad är ansvarig för karriär- och chefsfrågor på fackförbundet Civilekonomerna.

 

Vad bör man tänka på när man väljer traineeprogram?
– Först och främst bör du kolla upp om traineeprogrammet du är intresserad av är certifierat. För fem år sedan tog Civilekonomerna tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Traineeguiden.se fram en certifiering för traineeprogram. I dagsläget finns cirka 120 certifierade program.


Vad innebär en certifiering?

– För att bli certifierat måste traineeprogrammet leva upp till vissa krav. Man kan se det som en kvalitetsstämpel. Till exempel måste traineeanställningen vara en tillsvidareanställning.

Programmet ska vara mellan 9 och 30 månader långt och ha ett genomtänkt upplägg med en kombination av teori och praktik. En mentor eller handledare ska finnas till hands under traineetiden. Ett annat krav är att ingångslönen för en trainee ska ligga på samma nivå som ingångslönen för en tillsvidareanställd. Slutligen ska företaget kunna erbjuda sina traineer relevanta arbetsuppgifter efter traineetidens slut.


Vilka fördelar ser du med att välja just ett traineeprogram?

– Det ger dig möjlighet att lära känna olika delar av ett företag och även ett stort nätverk. En del företag är tydliga med att det är sina framtida ledare de rekryterar till traineeprogrammet, och då vet du redan från dag ett att det finns en plan för din framtida utveckling.


Det är stor konkurrens om platserna, hur landar man traineejobbet?

– Försök att sticka ut i mängden och visa tydligt varför du är rätt person för jobbet! Att ha engagemang utanför studierna tror jag att de flesta rekryterare ser som en merit. Det kan handla om extrajobb eller ideella uppdrag. Har du varit utbytesstudent eller har rötter i en annan kultur, ska du lyfta fram det och berätta vilken kulturkompetens det har gett dig. Många av dagens traineeprogram är internationella och då är självklart språk- och kulturkunskaper en fördel. Ett annat sätt att bli mer attraktiv är att bredda sin kompetens. Läser du till civilekonom kan det vara smart att komplettera med en kurs inom till exempel arbetsrätt, beteendevetenskap eller något annat som intresserar dig.