Föregående Nästa

Så kommer du ihåg folks namn

Så kommer du ihåg folks namn
20 augusti 2009

Du hälsar. Sekunden efter du har släppt personens hand är hans eller hennes namn borta. När du minglar gäller det att hålla koll på vem som heter vad – träna upp ditt minne med expertens tips!

Annons

Ulrich Olofsson är forskare i psykologi på Linköpings universitet. Han har koll på hur du gnuggar dina minnesceller på rätt sätt:

Hur ska jag göra för att träna upp minnet?

– Det första steget är att bli mer medveten och uppmärksam. Ofta beror det dåliga minnet på att vi har varit ouppmärksamma. Det andra steget är att skapa användbara strategier för att öva upp minnet.

Kan du nämna några strategier?

– Att skapa inre bilder är ofta effektivt. Till exempel om jag ska handla ägg och mjölk i affären kan jag skapa en bild av ägg och mjölk tillsammans. Minnet fungerar även bättre om man använder sig av associationer och repetitioner. Associationer hjälper dig att hitta en koppling till informationen.

Hur blir jag då till exempel bättre på att minnas namn?

– När man inte minns namn brister det ofta i associationer som gör informationen rikare. Man måste arbeta med namnet för att minnas lättare. Repetera namnet tyst för dig själv och försök skapa associationer som gör namnet mer meningsfullt eller skapar en historia kring det. Det kan vara en korpulent person som heter Rundqvist eller Bengt som jobbar på Banken, eller något annat man kan hänga upp minnet på.

Artikeln publicerades första gången i Campus nr 4 2008, intervjun gjordes av Sara Lidjan.

 

Andra artiklar med nätverkstema:

TEST: Är du bra på att mingla?

Så hittar du de dolda jobben

Marknadsför dig själv på jobbet

Shortcut Redaktion
Publicerad 20 augusti 2009
Föregående Nästa