16 Dec 2008 kl: 00:00

Så klarar du ekonomin när det krisar

 

Inkomsten vid arbetslöshet kan komma från olika håll: a-kassa, trygghetsavtal, kollektiv och individuell inkomstförsäkring. För den som inte är med i eller uppfyller villkoren för a-kassa blir inkomsttappet väldigt stort. Inkomsten blir efter skatt cirka 5500 kronor per månad. För den som endast har a-kassa och slår i inkomsttaket för arbetslöshetsförsäkringen på 18700 kronor, handlar det om en månadsinkomst efter skatt på cirka 10700 kronor.

Många arbetstagare får dock betydligt mer eftersom flera av avtalen på arbetsmarknaden innehåller trygghetsavtal och tilläggsförsäkringar. Många fackförbund har inkomstförsäkringar som ingår i fackföreningsavgiften och med möjlighet att tilläggsförsäkra. De som inte är fackligt anslutna kan teckna inkomstförsäkring separat under förutsättning att de betalar till a-kassa.

 

 

Några tips till den som oroar sig över att bli av med jobbet

 

1. Ta reda på hos din arbetsgivare och fackförening vilka ersättningar du får om du blir arbetslös.

 

2. Försök lägga undan så mycket du kan i ett buffertsparande nu så att du har att ta av om du behöver leva på a-kassa under en period

 

3. Utmana dina utgifter. Är alla dina räkningar verkligen ”fasta kostnader”? Se över småutgifterna – kanske kan du minska på antalet uteluncher eller utefika eller dra ner på bil- och mobilanvändning?

 

4. Se om du har något begagnat som du inte använder och därför kan sälj.

 

5. Se över dina lån. Kontakta din bank och diskutera dina amorteringar. Kanske kan du omvandla topplån till bottenlån om du ägt din bostad några år. På så sätt har du möjlighet att få lägre ränta och lägre amorteringskrav.

 

6. Fundera över att skaffa ett låneskydd som täcker lånekostnader om du blir arbetslös. (OBS kontrollera med banken/försäkringsbolaget vilken kvalificeringstid som gäller för försäkringen – har varsel redan lagts är det sannolikt för sent att teckna.)