Så hanterar du träningshetsen
16 Jan 2013 kl: 00:00

Så hanterar du träningshetsen

Nu säger Petra Lundström, ansvarig för idrottsnutrition på Riksidrottsförbundet och doktorand vid Karolinska Institutet, att hälsohetsen kan ha gått för långt. I en intervju med chef.se säger Petra Lundström att även om träning kan vara bra så har det gått överstyr för en del.

– För vissa har den det. Visst är näringsriktig kost och fysisk aktivitet bra. Många rör sig inte alls eller alldeles för lite. Men jag tror att hälsohetsen i första hand är ett storstadsfenomen. Det är lite ballt att träna mycket och det finns en hel industri uppbyggd kring det.

 

”Fysisk aktivitet basen”

Hon menar att risken för skador är stor om man tränar hårt inför till exempel en krävande tävling som man kanske inte har förutsättningarna för, men som man ändå ställer upp i för att det är status.

– Fysisk aktivitet är basen – den gör att du sover bättre, mår bättre och fattar bättre beslut. Det handlar om vardagsrörelser, att gå i trappor, promenera i stället för att åka bil eller buss, städa. Sedan kan man lägga till träning, det är ett intresse.

 

Ledningen behöver utbildning

Petra Lundström tycker det är viktigt att chefer utbildas i vad kroppen behöver och hur träning faktiskt fungerar för att kunna erbjuda sina medarbetare friskvård i dess rätta bemärkelse.

– Man måste sova tillräckligt, äta bra och röra på sig för att fatta bra beslut. De flesta företag erbjuder gymkort eller liknande. Men de erbjuder sällan tid att gå till gymmet – det får man sköta på fritiden. Om man vill att medarbetarna ska ha en god hälsa måste man ge förutsättningar, som att motionera på arbetstid, till exempel ta en promenad medan det är ljust.