Så håller ditt jobb i längden
21 Okt 2013 kl: 00:00

Så håller ditt jobb i längden

Miljö och hållbarhet ligger inte bara i tiden. Det är en nödvändighet. Just nu försöker många arbetsgivare kompensera sin påverkan genom att göra gott någon annanstans. Men det är fel – istället måste det handla om att det vi faktiskt gör ska vara hållbart. Det menar författaren och hållbarhetsexperten Per Grankvist, som skrivit bästsäljaren ”CSR i praktiken”.

Du pratar hellre om att vara hallbar-per.jpg”smart” än att vara hållbar. Vad menar du då?
– Att den smartaste lösningen för din arbetsgivare också är den smartaste lösningen för samhället. Ett enkelt exempel är att släcka lamporna på kontoret när du inte är där.

Behöver alla bli hållbara?
– Ingen arbetsgivare kan strunta i de här frågorna i dag, det spelar ingen roll hur stort eller litet ett företag är. I ekonomiskt kärvare tider måste alla se över hur man kan använda sina resurser smartare. Att dra nytta av alla medarbetares kunskaper om andra kulturer är exempelvis ett smart sätt att öka servicenivån och få nöjdare kunder.

Vilka är de största fördelarna med att tänka hållbart och att använda resurserna på ett smartare sätt?
– Att det är mer lönsamt för dig, för samhället och för företagen. Punkt slut.

Det har skrivits om CSR och hållbarhet länge, men bryr sig medarbetare, potentiella medarbetare och kunder egentligen om hur hållbar arbetsgivaren är?
– Ja, mer och mer för varje dag. Att vi gillar arbetsgivare som tänker på samhället är en självklarhet, men jag tror nyckeln är att organisationerna också förklarar hur de tjänar pengar på det. I Willys nyaste butiker har man till exempel satt klistermärken på dörrarna till sina nya kylar som berättar att eftersom de gör av med mindre energi så kan Willys hålla låga priser. När du som kund ser att företagens agerande gynnar dig gillar du dem mer.

Hur kommer man igång med hållbarhetsarbetet?
– Börja med det lilla, det som snabbt kan ge besparingar. Lättast är energiförbrukning. Det finns ett talesätt som lyder att ”bara man tänker energieffektivisering så har man sparat in 10 procent” och det stämmer ganska väl.

Vad är nästa steg?
– Om första steget är att minska resursanvändandet hos din arbetsgivare så är steg två att välja den mest hållbara resursen. Och det måste ske i den ordningen. Visst är det bra om du klimatkompenserar dina resor, men allra bäst är det ju om du inte reser alls, utan istället tar mötet via telefon. Det handlar alltså inte bara om att använda mindre resurser, utan också att fundera över om man kan byta beteende.

Så mycket för material och saker – hur ska man tänka kring människorna?
– En medarbetare är en arbetsgivares största tillgång, precis som den är en av deras största kostnader. Om en arbetsgivare arbetar medvetet för att personalen ska må bra så gör de garanterat ett bättre jobb – och då mår hela organisationen också bättre. Det är sunt förnuft.