22 Jan 2010 kl: 00:00

Så förbereder du dig inför intervjun

Tänk dig att en rekryterare ringer upp dig och säger ”Hej, jag gillar ditt CV, men berätta – varför ska vi antälla dig?”. Skulle du få panik? Oförberedd stamma fram någonting och innerligt önska att du skulle ha fått ett par timmar på dig att förbereda dig?

– Du ska veta svaret på det här, det är vad du ska ha för ögonen när du skriver ditt CV. Och det är detta du ska ha för ögonen även på intervjun, säger Frida Lindblom som tidigare jobbat som rekryterare och nu är VD på MinKarriär som bland annat hjälper arbetssökande med intervjuträning.

Men visst ska du trots det förbereda dig inför intervjun. Noga!

– När annars har man attityden ”det får gå som det går”? undrar Frida.

Här är hennes bästa tips på vad du ska tänka på:

1) Först och främst ska du formulera ett klart mål med intervjun. Kanske är det att få reda på lite mer om företaget och jobbet för att sen bestämma dig om det är något du vill ha, eller kanske vet du redan att det här är ditt drömjobb och ditt mål är att få det.

2) Hitta dina pitchar. Rekryterare läser ofta flera hundra ansökningar så du kan inte räkna med att de kommer ihåg namn. Du måste istället bli ”killen/tjejen som…”. Bestäm tre saker du vill att rekryteraren ska veta om dig när du lämnar intervjun utifrån jobbet du söker.

3) Nu är det dags att konkretisera din pitchar så att du kan förmedla dem utan att bli klyschig. Frida tipsar om att skapa kompetensberättelser. Förankra dina egenskaper i konkreta händelser. Tänk: ”Varför?” ”På vilket sätt?”. Beskriv den senaste gången du omsatte den här egenskapen i praktiken.

4) När hittar man då möjligheten att berätta sina kompetensberättelser, utan att ta över intervjun? Frida tipsar om att passa på vid öppna frågor som till exempel ”beskriv dig själv” och ger två exempel på hur du kan få in dem:

a) Jag studerade vid xx och började med den här utbildningen därför att…

b) Min jobb-bana började i och med att jag… och där genomförde jag till exempel ett projekt som…

Hur skulle du föra in dina kompetensberättelser vid öppna frågor? Hitta flera sätt så är du väl förberedd.

5) Kolla upp vilken klädkod som gäller på företaget, till exempel via deras hemsida, och klä dig därefter.

6) Läs på om företaget, men det räcker inte att bara kolla av hemsidan – det gör alla andra också. Frida tipsar om att kolla upp om företaget till exempel varit med i media.

– Det du främst ska leta efter är om de stött på något problem som du kan hjälpa dem att lösa eller om de jobbar med någon typ av projekt som du har tidigare eller liknande erfarenhet av. Ta i så fall upp det som en fördel för dig själv på intervjun, tipsar hon.

7) Innan intervjun bör du också höra av dig till dina referenser och berätta att du ska på intervju, samt berätta lite om jobbet du söker, så att du ger dem en chans att förbereda sig. De vill dig väl och därför vill de såklart få tid att tänka igenom vad de ska säga om rekryteraren ringer dem. Kom ihåg att behandla dina referenser väl och vara rädd om dem – de är oerhört viktiga för dig.