Så följer du upp efter arbetsintervjun
18 Mar 2016 kl: 00:00

Så följer du upp efter arbetsintervjun

Intervjun kändes bra och det eftertraktade jobbet hägrar. Men när ska rekryteraren ringa tillbaka egentligen? Det kan vara svårt att veta när det är okej att höra av sig och framför allt hur? Vi ställer frågorna till rekryteringskonsulten Thomas Bylund.

Så, när kan jag egentligen höra av mig?

– När du känner för det! Men har du inte hört ett pip två veckor efter att ansökningsperioden gått ut, tycker jag gott du kan ringa och reka. Det är ju också faktiskt fullt möjligt att processen bara går lite segt och att det är därför ingen hört av sig. Har du exempelvis ett annat jobb på gång, kan det ju exempelvis vara en smart approach för att skynda på processen genom att göra rekryteraren uppmärksam på detta. Men se till att du har en uppriktigt nyfiken ton som visar att du verkligen är intresserad av jobbet och att du vill veta hur det går så att du inte tackar ja till det andra innan processen är klar.

Men om jag inte har något annat på G?

– Se till att ha förberett några frågor, så att du inte ringer bara för att stressa på rekryteraren. Det gäller särskilt om du är ung och grön, genom att vara väl förberedd kan du inte bara framstå som påläst och kan ställa bra följdfrågor, du kan till och med förbereda för hur du ska reagera på olika svar.

Hur menar du?

– Ponera att du ringer upp och det visar sig att du inte fått tjänsten. Det bästa du kan göra då är att på ett trevligt och uppriktigt sätt fråga rekryteraren vad det var som gjorde att du inte fick komma på intervju eller inte fick jobbet. Lägg dig på rygg och blotta strupen. Finns det saker du hade kunnat förbättra i ditt cv eller matchade du helt enkelt inte kravprofilen? Det är ju en bra chans att ta reda på vad du kan göra bättre till nästa gång.

Reryteraren: Så tolkar vi din Linkedin-profil.

Vad föredrar en rekryterare? Mejl eller telefon?

– Strunta i vad vi föredrar. Ser man till vad som faktiskt gör intryck, så är det telefonen som gäller. Interaktionen gör att rekryteraren kommer ihåg dig bättre, ett mejl är bara svarta bokstäver på en skärm. Det är också svårare att avspisa någon på telefon. Så ring först, får du inget svar mejla då vänligt och ställ dina frågor.

Hur tacklar jag en stressad rekryterare som blir irriterad när jag ringer?

– Prova att smickra rekryterarens ego lite. Säg att du förstår att hen är väldigt stressad och erbjud dig att ringa upp senare. Du är ju i en beroendeställning och har inget att vinna på att konfrontera personen med att hen är otrevlig. Lita inte heller på att rekryteraren ringer upp, lägg inte dina frågor i någon annans händer utan fokusera på dina behov och önskemål.

Finns det något jag absolut inte ska göra när jag rekar läget?

– Att du har konkreta frågor är bra men det du verkligen inte ska göra är att ringa upp och tro att du är guds gåva till mänskligheten. Givetvis kan du använda samtalet för att sälja in dig själv lite extra – men översälj inte. Och det allra värsta du kan göra är att ringa och idiotförklara rekryteraren för att det tar lång tid, eller ha en otrevlig och anklagande ton i allmänhet. Att dra en snyftare och börja gråta i luren hjälper inte heller, för till syvende och sist är det alltid de mottävlande kandidaternas kompetens det hänger på.