Så fixar du drömjobbet utan utbildning
20 Jul 2021 kl: 00:00

Så fixar du drömjobbet utan utbildning

 Skaffa de nödvändiga skillsen

Vilka kunskaper krävs inom din bransch för att du ska kunna göra ett bra jobb? Är det exempelvis viktigt att kunna hantera Photoshop, WordPress eller något annat digitalt verktyg? Ta dig tid att lära dig dem, du kan exempelvis gå en kurs online eller bara titta på Youtube-videos. 

 Lyft dina mjuka kunskaper

En trend inom rekryteringsbranschen just nu är att anställa personer med så kallade “mjuka egenskaper”. Detta är en konsekvens av den ökade digitaliseringen och automatiseringen på arbetsmarknaden, och innebär för dig att egenskaper som att vara en bra teamplayer, vara flexibel och kreativ blir allt viktigare. Se till att lyfta detta i dina jobbansökningar, och stärk med verkliga exempel.

 Gör praktik och gör den bra

En praktik är ett extremt effektivt sätt att få en fot in på arbetsmarknaden. Sök praktik, och utnyttja din tid där effektivt – nätverka, jobba hårt och var inte rädd att ställa frågor till dina kollegor om branschen. Det kan vara jobbigt att vara helt ny inom en bransch, och dessvärre kan praktikanter ibland bli tilldelade de uppgifter ingen annan vill göra – koka kaffe, kopiera papper etcetera. Detta tyder kanske på att praktikplatsen inte är toppen, men försök att göra det bästa av situationen. Du kan exempelvis fråga kollegor om du får delta eller hjälpa till i deras projekt eller kolla med chefen om det finns möjlighet till större ansvar.

 Klättra inom ditt nuvarande företag

Vi alla börjar våra karriärer med lite enklare jobb – kanske är du butiksbiträde, receptionist eller assistent. Om du vill jobba inom ett annat yrkesområde, varför inte göra det tydligt för dina kollegor och chefer att du gärna skulle ta på dig andra ansvarsområden? Visa att du är hungrig efter mer kunskap om hur exempelvis kommunikation, reklam eller IT-system fungerar på ditt företag, beroende på vad du vill göra. Föreslå sedan att du kan ta på dig mindre uppgifter inom detta ansvarsområde.

 Lägg ner tid på din jobbansökan

Om det är några som vet att det är asjobbigt att skriva “personliga” personliga brev så är det vi! Men sen är det också så att ju mer tid och energi du lägger på att förklara för en potentiell arbetsgivare varför du vill jobba där, desto större kommer dina chanser att vara. När ansvariga för rekrytering märker att samma ansökan skickats ut till flera olika företag brukar den ansökan hamna i sopkorgen. Ett tips kan vara att skriva olika versioner av breven, där du highlightar olika kunskaper som behövs och anpassar tonaliteten: “Personligt brev för PR-byrå”, “Personligt brev för statlig verksamhet”, “Personligt brev för start-up” och så vidare. Du skriver sen bara några rader om det individuella företaget och skickar det brev som passar företaget bäst.

 Våga nätverka

Var inte rädd för att ta kontakt med en mer erfaren person i din bransch, en förebild eller en inspiratör. Beskriv din situation, och föreslå ett möte eller en lunch för att få lite tips om hur du ska gå vidare i din karriär. Kom ihåg att det värsta som kan hända är att personen inte har tid eller säger nej, men allt som oftast brukar man bli väldigt smickrad över att någon vill ha ens råd!

 Gör spontanansökningar

Istället för att kolla platsannonser, gör istället research på vilka företag du kan tänka dig att jobba inom. Sammanställ en lista på drömarbetsplatser och skicka in spontanansökningar där du är väldigt tydlig med varför du vill jobba för dem. Kom ihåg att smicker kan ta dig långt! Här är det extra viktigt att du verkligen lägger krut på dina personliga brev – alternativt kan du testa att kontakta chefen eller personalansvarig direkt.

 Låt inte många nej stoppa dig

Du kommer att få många nej – så är det helt enkelt bara när man är i processen att söka jobb. Ja, det kommer stundvis att kännas som att du vill kasta in handduken och ge upp: gör inte det. Plötsligt så kommer den där möjligheten du har längtat efter, vi lovar! Det kräver mycket slit och arbete, men det kommer att löna sig. Kom ihåg att varje nej du får är närmare ett ja.

 Var realistisk med första jobbet

Är ditt drömjobb att vara PR-ansvarig på IKEA? Nja, det är tyvärr inte ett jobb du kommer att kunna landa direkt. Kolla istället på liknande roller inom mindre företag, och börja din resa där. På mindre företag är även fördelen att du får bredare ansvarsområden, vilket innebär att du kan skapa dig en profil med bredare färdigheter. Om ett par år kanske vi ser dig på den där topp-positionen, men utan utbildning eller erfarenhet måste du börja smått!

 Visa varför du är ett proffs online

Att ha en professionell profil online är superviktigt för dig som vill ha drömjobbet utan utbildning eller erfarenhet. Här gäller det att exempelvis lägga rejält med krut på din Linkedin-profil, skriva en bra presentation om dig själv och dela med dig av de erfarenheter och färdigheter du har. Fråga gamla lärare, chefer och kollegor om de kan tänka sig att ett skriva bra omdöme om dig, och se till att ta en stilren bild! Se även till att snygga till på dina andra sociala medier: är din Facebookprofil helt öppen och innehåller galna festbilder från din 16-årsdag? Har du ett Twitterkonto där du snackar skit om kändisar? En bra idé kan vara att låsa profilerna medan du är i ansökningsprocessen!

 

Att söka jobb är inte alltid så kul. Men det viktigaste är att vara ihärdig, och fortsätta även om det känns motigt. Vi på Shortcut önskar dig ett stort lycka till med jobbsökandet, och har fullt förtroende för att du snart kommer landa det där jobbet som du alltid drömt om!

Text: Freja Öhlander