Så får du semesterkassan att räcka
29 Jun 2011 kl: 00:00

Så får du semesterkassan att räcka

Tanken på sol och bad kan göra vem som helst kollrig av lycka. Alla gamla tråkiga kläder i garderoben byts ut mot det senaste modet, man vill ju trots allt vara fin till sommaren. Och vem orkar väl laga mat när solen skiner ute? Nej, en öl och en grillbiff på uteserveringen är ju så mycket trevligare. Men tänk på att med hösten följer en period som kan vara svår ekonomiskt.
– Det kostar att vara ledig, även om man inte åker bort eller gör någonting särskilt. Man tar ut svängarna lite mer och går ur sitt vanliga konsumtionsmönster. Man kanske äter ute oftare eller tar en glass eller fika varje dag. Vi lägger mer pengar på upplevelser och nöjen helt enkelt, säger Gunilla Byström, privatekonom på SEB.

Spartipsen som räddar sommarekonomin:

1. Försök att beräkna vad sommaren kommer att kosta med alla extra utgifter. Gör en kalkyl över och håll dig till den. Det gäller även om du är hemma eller bara på en dagsutflykt. Var realistisk och gör det du har råd med. Tänker du äta ute på kvällen kanske det kan räcka med medhavd fika till lunch.

2. Ha koll på småutgifterna. Drar man in på små saker får man ofta råd att lyxa till det lite på sommaren. Konsumentverket har en bra broschyr där man kan se vad vardagsvanor kostar, som till exempel att köpa kvällstidningar varje dag. Gör besparingar bland de små sakerna för att ha råd att göra de större.

3. Samla ihop alla räkningar och välj en dag när du skriver in dem, om du nu betalar via Internet. Om det är någon gång man missar räkningarna är det på sommaren när man är bortrest eller har mycket att göra.

4. Undvik att låna i sommar. Det blir bara en ekonomisk smäll när allt ska betalas tillbaka. Sök sommarjobb eller en sommarkurs istället. Du kan hitta restplatser till årets sommarkurser på studera.nu

5. Semestra billigt genom att bo hos vänner och bekanta, eller varför inte testa coachsurfing?

6. Glöm inte att ha en slant undanstoppad när du väl kommer hem, du måste ju leva då också.

7. Till nästa år: Ha ett sommarkonto där du sätter in pengar direkt när lönen kommer varje månad. Då undviker du att ”låna” av dem och vet precis hur mycket du har att röra dig med under sommaren.