Så blir du headhuntad
12 Mar 2019 kl: 00:00

Så blir du headhuntad

Detta är en återpublicering.

Du vet säkert hur det är att skicka ut hundratals ansökningar till alla möjliga företag i hopp om att någon ska nappa. Strunt samma att det kanske inte handlar om ett drömjobb, vad som helst är ju bättre än att gå arbetslös. Du kan ju alltid söka nya jobb om ett par år, när du fått lite erfarenhet. Visst, men det finns ett enklare och snabbare sätt att nå dit du vill: Se till att bli headhuntad! Det är en svår konst men den som behärskar knepet har betydligt större möjligheter att få sitt drömjobb. Magnus Grönblad, ledarskapscoach och föreläsare, berättar hur just du ska bli sedd av företagen.

– Vanligtvis använder man sig inte av headhunting när det gäller juniora tjänster som oftast passar nyutexaminerade, eftersom det blir lite för dyrt, men det är klart att det förekommer. Stora företag som Ericsson och Volvo arbetar själva med att rekrytera studenter och har olika program för det. Jag tycker absolut att man kan chansa och höra av sig till headhuntingföretag. Det kan hända att man behöver tillsätta exempelvis säljare utan någon direkt erfarenhet och då kan en nybakad student, med rätt driv och egenskaper, vara det bästa valet. Dessutom finns det många som har jobbat ett par år innan de börjar studera och de är mycket intressanta för oss.

”Du måste vilja synas och det kräver ett visst arbete.”

Hur ska man göra då för att bli headhuntad?

– Du måste ha en vilja att synas och det kräver ett visst arbete. Var aktiv. Gå med i nätverk. Var med på marknadsdagar och på olika evenemang, eller varför inte gå ut som kursetta. Folk är generellt sett lite för dåliga på att ta för sig ibland. Att synas utåt är jättebra.

Är kårengagemang en merit för att bli headhuntad?

– Det är bra att vara med i kåren eftersom det signalerar att du är engagerad, aktiv och tar för dig. Det är en bra förberedande skola inför arbetslivet. Har du varit ordförande i en studentkår har du lärt dig hur ett jobb fungerar. Men det behöver inte vara just kåren, andra fören­ingar och styrelser är också bra meriter.

Kan man mejla en headhunter direkt?

– Ja, men ring först och presentera dig. Ett mejl väcker ingen uppmärksamhet i det ”brus” av cv:n som skickas runt. Du måste komma igenom det. Ring och försök boka in ett möte där du kan presentera dig mer. Mejla sedan in ett välskrivet cv.

Magnus bästa tips för dig som söker jobb

1. Nätverka. Det gäller att arbeta med ditt personliga nätverk. Be sju av dina vänner om två namn du kan kontakta, det ger dig fjorton potentiella nätverkskontakter. Kanske någon av dem i sin tur känner någon som behöver nyanställa. Träffa dem över en lunch eller vid något annat tillfälle där du kan presentera dig själv och vad du kan. Referera till den person ni båda känner. Och lägg upp ditt cv på jobbsökarsajter som Monster och Stepstone.

2. Se till att synas. Gör vad du kan för att synas. Försök att vara med i medierna och få ut ditt namn och din bild. Håll dig framme även internt på jobbet. En headhunter har ofta ett stort nätverk och kan få tips om personer där. Få ditt namn med i pressreleaser och liknande, så att du blir sökbar på nätet. Headhunters googlar de också.

3. Träna på hur du ska presentera dig. Det kan låta dumt men det är jätteviktigt. När du ringer måste du snabbt och effektivt kunna få ut ditt budskap, annars kan det vara kört. Du vill få folk att lyssna och bli intresserade, och det är inte helt enkelt. Träna framför spegeln eller ta hjälp av en vän eller partner.