Så blir du en värdefull ledare
9 Dec 2013 kl: 00:00

Så blir du en värdefull ledare

Vad är det som gör att du kommer till din rätt och presterar det där lilla extra? Den frågan ställde sig Mia Hultman för första gången för drygt 20 år sedan. Hennes plan fram till dess hade varit att bli läkare och som ett första steg hade hon utbildat sig till sjuksköterska. Men ganska snart upptäckte hon att det som verkligen lockade henne var att få jobba med människor, inte enbart sjuka människor.

– Jag har alltid varit intresserad av vad det är som gör att vi mår bra och presterar. Jag ville hitta nyckeln till det och insåg ganska snart att svaret ligger i att ha koll på sina värderingar.

Mia sadlade om och utbildade sig inom allt från psykologi och ledarskap till kommunikation. Sedan dess har hon vigt sin karriär åt att jobba med värderingsfrågor. Med över två decennier bakom sig som coach, föreläsare och författare kan hon i dag titulera sig som en av Sveriges främsta och mest erfarna värderingsexperter. Hennes senaste bok, En värdefull ledare, har blivit en självklar del i många av Sveriges ledarskapsutbildningar.

– Företag och organisationer som jobbar aktivt med värderingsprocesser når enormt starka resultat. Men för att nå hela vägen i mål krävs någonting extra hos ledarna också. En ledare måste veta vad hon står för och agera utifrån det.

 

Grundstommen i boken är jaget och att du som ledare ska lära känna dig själv och stå för den du är.

– Om du vet vad du står för blir alla beslut mycket enklare. Du måste vara på ditt sätt, inte som någon annan. Det kommer kanske leda till att någon inte vill jobba under dig, men också att väldigt många kommer att vilja göra det. Det är ju det ledarskap handlar om, att få med sig teamet.

Ett begrepp som återkommer i boken är att vara kongruent, något av det viktigaste en blivande ledare kan vara, enligt Mia.

 

– Med det menas att du som ledare ska vara konsekvent och tydlig. Man ska kunna förvänta sig samma saker av dig alla dagar i veckan. Detta är starkt kopplat till att du vet vad som är viktigt för dig. Det kan handla om allt ifrån att hälsa på alla medarbetare på morgonen till hur du jobbar med feedback och regler. Finns det en tydlighet i ditt ledarskap inger det trygghet och förtroende.

 

Hur gör man då för att hitta sina värderingar?

– Ett knep är att sätta värdeord på sitt liv. Vad är viktigast i ditt liv? Det kan exempelvis vara glädje eller trygghet. Håll dig till max fem ord och fundera sedan på hur väl du lever upp till dina värderingar, såväl i arbetet som privat. Innehåller din arbetsdag tillräckligt mycket glädje? Känner du dig trygg med dina vänner? Prova även att fråga en kompis vilka värdeord hon eller han skulle sätta på ditt liv.

 

En annan metod Mia berättar om är att fundera på vilka människor du ser upp till.

– Då kan du sätta fingret på dina egna värderingar. Varför gillar du just de här människorna? Är de modiga, glada, eller visionära?

 

Slutligen poängterar Mia att det inte finns någon genväg till självkännedom, du måste göra din hemläxa.

– Genom att öva kommer du att hitta rätt. Därefter blir ditt ledarskap mycket enklare, och det är enkelheten jag vill komma till. Du ska kunna lita på dina värderingar och känna dig trygg med dem, se dem som ditt resesällskap genom livet.

 

Mia Hultmans 5 tips

1. Ta sikte på vision och avstamp från intention. Vad har du för vision som ledare? Ge din omgivning startkraft genom att ge svar på frågan varför.

 

2. Stjäl gärna, men kopiera inte – modellera.Forma din ledartröja i din storlek och modell.

 

3. Var dina värderingar trogen.Ta dig tid att upptäcka vad som är värdefullt för dig. Vad ger du inte avkall på? När du är medveten om dina värderingar kan du bli en kongruent och tydlig ledare.

 

4. Bli en feedbackstjärna. Fundera på vem du vill ha feedback från och be ofta om det, på så sätt lär du dig mycket och skapar samtidigt en feedbackkultur som är värdefull.

 

5. Nätverk – vart ska jag och vem tar jag med mig?Ensam är inte stark. Bygg ett nära och starkt nätverk. Välj de du vill ha med på din resa, lämna det inte åt slumpen.

 

Läs också:

Så mycket tjänar chefen på ett jobbyte

Lyckas som ung chef – 5 tips!