Så blir du den utvalda
30 Okt 2012 kl: 00:00

Så blir du den utvalda

Hur gör du som nyutexaminerad? Finns det någon magisk formel att ta till?
Nej, det finns så klart inte. Däremot är det helt rätt att utgå ifrån att det finns hundratals andra som har samma formella meriter som du, och som har samma sorts extrajobb listade på sitt cv, menar karriärkonsulten Patrick Grimlund.
– Du är inte unik på cv:t med dina formella meriter, utan som person. Det är den som är bäst på att göra arbetsgivaren nyfiken som blir kallad på intervjun.

Att skapa nyfikenhet kan handla om att lyfta fram något oväntat, som ändå säger något om hur du är som person och varför du är rätt för just den tjänsten. Att lyfta fram ett sommarjobb som jordgubbsplockare i tonåren kanske känns helt irrelevant för ett CV, men kan ha sin poäng om det samtidigt framgår att du sätter en stolthet i att bli bäst på din uppgift och att du därför lyckades plocka åtta liter jordgubbar i timmen jämfört med dina kollegor som bara plockade sex liter.
– Det handlar om att förklara hur du fungerar, att du har ett driv till exempel.

Lyft fram något sjukt

Man kan lyfta fram en sjuk grej på ett fint sätt, säger Patrick och ger ett annat exempel på hur man kan lyfta fram en hobby i svaret på en standardfråga om noggrannhet under en anställningsintervju:
– I stället för att säga något om hur fint städat du har det hemma, kan du berätta om din packningslista inför en flugfiskeresa. Våga snöa in på din hobby och hur minutiöst du packar alla drag för att inte missa en enda detalj inför resan. Sedan kan du förtydliga med att hemma kan du vara en sådan som ständigt glömmer att köpa mjölk. Det säger något om dig, att du inte är perfekt, men att du är noggrann med det du tycker är viktigt.
Att våga blotta sitt verkliga jag under intervjun är en nyckel till framgång, menar Patrick. Lyft fram det som du kan stå för, för det är på de premisserna du får jobbet och det påverkar hur ert fortsatta samarbete fungerar.
– Försök inte att vara alla till lags. Företagen väljer inte alltid de med bäst betyg eller snyggast CV, de väljer den person som verka passa in i företagskulturen bäst.

Förklara varför du passar

Att lägga tid på sitt CV och personliga brev är A och O för att få komma på intervju, menar Louise Hartwall, rekryteringskonsult på Nova agentum.
– Många brev och cv handlar bara om ”jag, jag, jag”, men förklarar inte för mig varför just du skulle passa för tjänsten eller företaget. Läs på om bolaget och kolla runt i ditt nätverk om du känner någon som jobbar där, så att du kan förklara hur du stämmer överens med det de letar efter.
Samtidigt ska man inte vänta med att skicka in sin ansökan till det allra sista datumet som står angivet i annonsen.
– Jag tittar på ansökningarna så fort de kommer in. Medan du väntar kanske jag redan har hunnit intervjua tio intressanta personer, förklarar Louise och tillägger att hon som rekryterare arbetar utifrån den kravprofil hon har fått från uppdragsgivaren. Är det en senior person de letar efter så hjälper det kanske inte att du är en stjärna, för du har inte den erfarenheten de efterfrågar.
Å andra sidan kan kunden ändra sin kravprofil om du presenterar de rätta argumenten för varför du är rätt person i alla fall.
– I slutändan handlar det om personkemi. Skicka spontan-
ansökningar till företag du tror att du skulle passa för, även om de inte har något jobb ute just då. Sedan skulle jag gärna se att fler vågar vara mer personliga, om än inte privata, under intervjun. Då är det lättare för mig att avgöra om du är en person som passar ihop med kunden.

”De vill få kläm på dig”

Hypnos. Kanske kan det vara en lämplig kurs att förkovra sig i? Sedan när du sitter där på intervjustolen mitt emot rekryteraren, så kan du lugnt luta dig fram och med självsäker stämma säga: ”När jag räknar till fem kommer du att känna att just jag är den bästa kandidaten för jobbet. Du kommer dessutom inse att jag är blygsam i mina löneanspråk och att det därför är bäst att du lägger på ett par tusenlappar så att jag verkligen tar jobbet du vill erbjuda”.
Snipp, snapp, snut, så var sagan slut och du har äntligen landat ditt första, riktiga jobb efter avlagd examen. Eller?
Till syvende och sist handlar en jobbintervju om att få den andra personen att tycka om dig. Det är egentligen samma sak som när man går ut för att ragga på krogen. Man har ett par korta minuter på sig att få den andre att fatta tycke.
Henrik Fexeus, tankeläsare och psykologisk illusionist har skrivit en bok med titeln Alla får ligga. Och en hel del tankar som han tar upp i den kan appliceras på en jobbsökarsituation också.
– På intervjun behöver du inte lägga någon större vikt vid att bevisa dina yrkeskunskaper. Det har du redan klarat av med ditt CV och genom att de har kallat dig till mötet. De vill få kläm på dig. Den stora hemligheten i den här situationen är att du inte ska försöka vara den som du tror att företaget vill ha, utan i stället charma den som håller
i intervjun, personen som människa, som privatperson, säger Henrik Fexeus.

Vi gillar oss själva

Grunden för att charma någon annan handlar om den enkla sanningen att vi innerst inne tycker bäst om oss själva, menar Henrik och stödjer sig på forskning kring detta. Och den vi tycker näst bäst om, är den som liknar oss.
– Man kan påpeka likheter rakt ut, som att säga att man också gillar golf till någon som är golffantast, men det är ännu mer effektivt om likheterna uppfattas undermedvetet av den andra. Det uppnår man beteendemässigt, till exempel genom att använda samma kroppsspråk.
På ett subtilt sätt kan man följa den andras signaler. Talar personen fort, faller du in i samma tempo. Notera om hen använder mycket fackord eller är mer informell i sitt tal och apa efter.
– Effekten ger en dubbelvinst: personen tycker att du är trevlig och eftersom du talar samma språk har ni lättare att förstå varandra.
Men ska man verkligen söka alla jobb? Borde man inte ha lite hälsosam självkritik och inte söka allt, utan sovra i jobbsökandet? Lägga ambitionsnivån så där lagom högt? Nej, det tycker inte Patrick Grimlund:
–Sök alla jobb du lockas av. Men gör en lista över jobben du söker där du ärligt skriver varför: Är det hög ingångslön som lockar eller är det status, och så vidare. För när du går på intervjuer kommer du att få nej till vissa jobb som du verkligen vill ha och ja till andra jobb din magkänsla ändå säger att du kanske inte vill ha. Under tiden lär du dig saker om dig själv som gör att du till slut hittar rätt. Hjärna, hjärta och mage måste få samverka när man söker jobb.

”Våga dig ut på ej upptrampade stigar”

Han tycker också att man ska tona ner prestationskraven kring det första jobbet. Det behöver inte bli fullkomligt rätt från allra första början.
– Nyckeln till drömjobbet är att lära sig om sig själv och att våga gå stigar som inte redan är helt upptrampade. En Handelsstudent kanske inte tänker på restaurangbranschen som en karriärmöjlighet, men har du ett brinnande intresse för mat och service kanske det är där du kan ha störst möjligheter att lyckas, till exempel genom att börja som ekonomiansvarig inom hotell- och restaurangbranschen. Vissa passar bättre att bli en stor fisk i en liten damm.
Finns det då ändå inte någon liten magisk ramsa att mumla som tröst, när man sitter fast i jobbsökarträsket? Jo, det finns det: 100-10-1.
– Skicka hundra ansökningar, som ger tio intervjuer och var glad när du får ett erbjudande. Med tiden blir du tryggare under intervjun och framstår som mer intressant för arbetsgivaren.
Stå på dig alltså. Det finns någon där ute som tycker att du är bättre än alla andra 126 sökande, hur nyutexad och vilsen du än känner dig just nu.