Receptet som gör dig vinterpigg
8 Jan 2013 kl: 00:00

Receptet som gör dig vinterpigg

Anna Hamilton, dietisten som grundade sajten Matvett.se, förklarar vad du behöver göra för att slippa känna dig som en zombie under den mörkaste av årstider.

Mellanmål är A och O för att slippa eftermiddagsdippen. För att orka vintern bestäm dig tillsammans med några kollegor för att byta sötfikat till bättre mellanmål. Då orkar ni mer tillsammans. Glöm inte att planera mellanmålen i förväg så att du verkligen hinner äta dem på jobbet.

 

Det är också viktigt att få i sig D-vitamin, något som är svårare under årets mörka månader.

– Under sommaren bildar vi vitaminet själva med hjälp av solens strålar. Med fet fisk två gånger i veckan, berikat matfett och lättare mejeriprodukter varje dag ser du till att du täcker intaget av D-vitamin. Dricker du standardmjölk? Byt till lätt- eller mellanmjölk. Standardmjölken innehåller så pass lite D-vitamin att det krävs 375 liter för att täcka det rekommenderade dagsbehovet, jämfört med två liter av de magrare sorterna

 

Här hittar du ett riktigt energirecept:

Pepparrotstekt lax med nudlar och sugar snaps, 2 port
Färsk pepparrot tillsamman med lax är oslagbart. Går snabbt att tillaga och passar stora som små. Jag använde fullkornsnudlar och sugarsnaps men det går lika bra med fullkornspasta och sockerärtor, eller ta det du har hemma.

240 g färsk lax
30 g finriven pepparrot, ca 3 msk
200 sugarsnaps/sockerärtor
1 prt fullkornsnudlar eller fullkornspasta, ca 160 g kokt
2 msk rapsolja
2 krm salt

 

Gör så här:

1. Finriv pepparrot och lägg i en bunke tillsammans med salt.

2. Skiva laxfilen i 2 cm tjocka skivor. Dela dessa på mitten. Lägg laxen i bunken och fördela pepparroten jämnt över laxbitarna.

3. Koka nudlar utan salt enligt förpackning.

4. Sugarsnaps/sockerärtor läggs i kokande vatten och får sjuda några minuter utan lock och utan salt.

5. Stek laxbitarna i olja, någon minut på var sida.

6. Servera!

Energi- och näringsinnehåll per portion
Energi: 580 kcal
Protein 35 g
Fett 21 g, varav 3,3 g Omega-3
Kolhydrater 55 g
Kostfiber 12,5 g
D-vitamin 15 mikrogram (RDI 7,5 mikrogram)

Mellanmål:
Konserverad makrill i tomatsås ½ burk, på en skiva knäckebröd
Ett glas mjölk, en apelsin och 4 st valnötter
Smoothie med 2 dl naturell yoghurt, ekologiskt vaniljpulver, ½ banan, ½ apelsin, 1 dl frysta bär ex blåbär