Psykologen tipsar: Så blir du bra på feedback
31 Jan 2020 kl: 00:00

Psykologen tipsar: Så blir du bra på feedback

Anne, varför är det viktigt med feedback? 

– Om vi inte får feedback så lever vi som i ett vakuum och det gör oss människor osäkra. Och osäkerhet gör oss stressade och stress leder till att vi inte kan prestera fullt ut. För att medarbetare ska ska känna sig trygga på jobbet behöver vi känna oss uppskattade och veta att våra prestationer ligger i nivå med vad som förväntas av oss. Då mår vi som bäst. 

 

Ofta pratar man om konstruktiv feedback, vad innebär det? 

– Konstruktiv feedback är enligt mig ett begrepp man skapat för att ha en ursäkt att säga dåliga saker till någon. Och ingen blir bättre av att få höra vad man gör dåligt. Jag anser att feedback ska förstärka det som är bra istället för att förstärka det som är dåligt. Starta någon slags feedback-revolution och ge bara positiv feedback. Morot istället för piska. 

 

Varför tycker många att feedback är jobbigt? 

– För tyvärr är feedback för många förknippat med kritik. Om till exempel chefen kommer fram till dig och säger “du, jag vill ge dig lite feedback”, vad tror du ska komma då? Jo, antagligen något negativt och något jobbigt som kommer göra ont. För tyvärr är det oftast då vi får feedback – när det är något vi inte gjort bra. Vi människor är bättre på att vara kritiska än på att vara positiva, tyvärr. 

 

Hur kan vi ge feedback på ett bra sätt? 

– Grejen med feedback är att vi ju är ute efter någon typ av beteendestyrning eller beteendeförändring. Vi vill antingen att personen ska göra mer av det vi tycker är bra eller mindre av det vi inte tycker är bra. Och något alla måste ha i huvudet – oavsett om det gäller att uppfostra hundar, barn, medarbetare, kunder eller grannar – är att resultatet blir bättre med positiv återkoppling. Vi bör ge en person uppmärksamhet för det den gör bra och inte ge så mycket uppmärksamhet åt det som personen gör mindre bra. På så vis kommer personen automatiskt förstärka och göra mer av det vi tycker är bra och lägga mindre fokus på det vi inte nämner. 

 

Hur kan man öva sig på att ge och ta emot feedback?

– Eftersom de flesta av oss inte är vana vid att vara positiva är mitt tips att börja öva på att vara det. Och då är det bästa att börja öva hos sig själv – ge sig själv positiv feedback. Innan du går och lägger dig kan du till exempel ta en stund och fundera över vad du gjort under dagen som varit bra. Försök vara så konkret som möjligt för att verkligen sätta fingret på vad det. Blir vi bra på att ge oss själva feedback kommer det bli mycket lättare att även ge andra feedback.