Föregående Nästa

Psykologen: Därför behövs fredagsfika på jobbet

Psykologen: Därför behövs fredagsfika på jobbet
22 februari 2017

Dags för fredagsfika! Det är inte bara gott med en bulle eller två, det hjälper oss även att prestera bättre på jobbet, menar psykologen Mattias Lundberg.

Annons

– Arbetsplatsen är en konstgjord institution där man stoppat in folk och sagt till dem att trivas utan att man valt det själv. Det innebär då att miljön fokuserar kring våra arbetsuppgifter, säger Mattias Lundberg, legitimerad psykolog och psykoterapeut, i en intervju för Metro Jobb.

Vill man prestera bra i arbetet är det viktigt att ta avkopplande pauser. Mattias Lundberg menar alltså att en fikarast är en bra idé i allmänhet och att just fredagsfikan kan vara ett stående inslag att se fram emot.

– Det behövs något där vi kan komma bort från jobbprat och strukturer som styr arbetet. Att sätta sig ner och ha fredagsfika blir ytterligare ett djup i det här andningshålet, säger Mattias Lundberg till Metro Jobb.

Som ”casual friday”

I dag arbetar många individuellt och därför är det sociala utbytet med kollegorna extra viktigt – både att ha lunchraster och fikapauser där man inte pratar om jobbet, menar Mattias Lundberg.

– Det skapar samhörighet på arbetsplatsen och vi behöver folk omkring oss. Att man ofta har en fredagsfika har ju att göra med helgen och att man vill fira lite. Fredagsfikan har samma funktion som Amerikas ”casual friday”, att man avvecklar arbetsveckan.

Julia Möllerström/Shortcut
Publicerad 22 februari 2017
Föregående Nästa