Privatekonomen tipsar:  Så här är du ekonomiskt smart runt jul
13 Dec 2019 kl: 00:00

Privatekonomen tipsar: Så här är du ekonomiskt smart runt jul

Ingela, hur ska jag tänka för att klara december rent ekonomiskt?

– Ja, tiden runt jul är för många lite extra tuff ekonomiskt. Och kanske framförallt för studenter som inte har så stor inkomst. Därför är det bra att göra en noggrann budget för december månad, där du räknar ut hur mycket pengar du kan lägga på till exempel julklappar, julfester och nyårsoutfiten. Sätt ett tak och sen håller du dig till det, säger Ingela och fortsätter:
– Ofta är julklapparna den största pengaboven och därför är mitt råd att faktiskt prata med dem du ska fira jul med. Kanske kan ni komma överens om ett maxbelopp för julklappar? Eller bestämma er för att göra ett julklappsspel där alla bara köper en klapp? Julklappsspel är både väldigt kul och socialt – vilket är perfekt på julen. 

Men hur kan jag fixa fina julklappar billigt?

– Att handla begagnade klappar är en smart lösning. Då gör du både plånboken och miljön en tjänst. Dessutom kan du hitta riktigt fina och unika saker second hand. Ett tips är också att handla ditt julpynt second hand – det finns hur mycket som helst. En annan fin gåva som inte kostar pengar är att ge av din tid. Kanske kan du barnvakta brorsans barn, eller spendera tid med någon som är ensam. Om du inte vill handla begagnat kan du alltid göra något eget.

Göra något eget, som att pyssla?

– Ja precis, julpynt är ju en sådan sak som går utmärkt att pyssla. Och det är också en väldigt mysig grej att göra ihop med andra. Istället för att gå ut och äta julbord med kompisarna kanske ni kan ses och pyssla ihop. Det sparar ni flera hundra på. Att sätta nejlikor i apelsiner eller ta in granris är också supermysigt – och billigt. Har du tröttnat på ditt julpynt kanske du och en vän, som också tröttnat på sitt – kan byta pynt med varandra. 

Januari är också en tuff månad. Hur kan jag tänka där?

– Det gäller att vara medveten om detta och planera sin budget redan från november. Den lönen du får i december, ofta precis innan jul, är inte pengar du ska använda i december utan de ska räcka hela januari. Det är vanligt att många använder pengarna som kommer i december till att köpa ännu fler julklappar, julmat och annat som hör julen till. Och då blir det svårt att klara av januari rent ekonomiskt. Så har du möjligheten att inte använda pengarna du får i december – rör dem inte förens första januari, säger Ingela och fortsätter:

– Sen gäller det att vara förnuftig och välja bort vissa saker som kostar mycket pengar. Försök istället göra sådant som inte kostar, till exempel ta promenader med vännerna, ses hemma istället för ute, besök museum som är gratis och laga matlådor.