Popkultur från studentkorridoren
9 Nov 2011 kl: 00:00

Popkultur från studentkorridoren

Nästan all kultur som ser tillbaka på studentlivet gör det med ett romantiskt skimmer. Jag förstår varför. När man sitter på ett kontor och har några års jobbvardag bakom sig är det lätt att sakna känslan av att vara precis i början av något. Av livet, antar jag.

LITTERATUR: Outsiders

I Johan Krafts studentvärld är dock det viktiga inte att ta sig till något, utan att ta sig bort från något. Outsiders tar vid där Torbjörn Flygt lämnade sin romanfigur i kritikerfavoriten Under­dog. Arbetarklassens Malmö har bytts mot juridikstudier i anrika universitetsstaden Lund, en klassresa som skildras i detaljerna. Från en dag till en annan bestämmer sig Johan till exempel för att det är dags att sluta kalla sin mamma för ”morsan”. Han är ändå 23 år nu, och Bodil är mycket mer passande.

Outsiders är ett tidsdokument över det svenska samhället och dess politik under ett tiotal år från mitten av 80-talet och framåt. Palme mördas, man åker till Berlin för att hämta hem stenar från murens fall och Ny demokrati kliver in i riksdagen. Det är intressant, men det som jag fastnar för är snarare vardagen, igenkänningen i att vara hög på koffeintabletter för att orka plugga till tentan i sista sekunden, att samsas med de udda karaktärerna i korridoren, att dricka ljummen öl på kårhuset, att hångla bort fem poäng som senare hänger som en mörk skugga över sommarlovet eller julledigheten. Outsider är en massa saker, men framför allt en av de bästa skildringarna av svenskt studentliv som någonsin har skrivits.
MUSIK: R.E.M. – Radio free Europe

80-talet förknippas onekligen mest med glammiga musikgenrer, men parallellt med all hårsprejsdoftande listpop växte en alternativ genre fram: collegerocken. Namnet kom från att det framför allt var högskolornas radiostationer som spelade de nya banden: The Smiths, The Violent femmes, The Pixies och genrens i särklass största succéband R.E.M. Debutsingeln Radio free Europe blev en collegeradiohit redan 1981, och därefter älskades R.E.M. av miljoner studenter i flera decennier framåt. Nyligen meddelade bandet att de lägger ner efter avskedsskivan som kommer i november. Collegerocken då? Den dog i början av 90-talet, då det alternativa omfamnades på bred front.
SPEL: The Sims 2 – University

Ett av de populäraste uppdateringspaketen till The Sims 2 är The Sims 2 – University, som kom 2005. Där skapades en ny sorts simfigur: den unga vuxna, som skickas till universitetet och som förhoppningsvis inte super och hånglar bort tiden på kegparties, utan som i stället gör sina föräldrar stolta med en akademisk examen. Ett tips är att skapa alla studentkorridorens personer i spelet och se vad som händer.

Bonusinfo: Självklart finns här en college-radiostation som spelar studenthits, bland annat svenska The Perishers låt Sway, på Sims-språket simlish. Det låter fantastiskt roligt.

FILM: Rules of attraction

Jag vet inte hur er högskoletid har sett ut, men jag hoppas att den inte har varit riktigt lika depraverad som den som gestaltas i Rules of attraction från 2002.

Sean Bateman dealar droger och ligger runt på Camden college. Han är kär i Lauren, som vill vänta med sexet tills pojkvännen Victor kommer tillbaka från sin Europaresa, men blir våldtagen, filmad och nedkräkt på en fest. Ni hör ju – det är ingen munter bild av högskolelivet som målas upp här. Men filmen är bra. Enligt Bret Easton Ellis, som skrev romanen med samma namn, är det här den bästa filmversionen någon har gjort av hans böcker.