Pluggproffsens 5 bästa tips
25 Mar 2016 kl: 00:00

Pluggproffsens 5 bästa tips

Lisa Aggeborn och Totte Löfström tyckte att de hade så mycket erfarenhet att dela med sig av efter sina år på universitetet att de skrivit en bok, Pluggproffsen, där de delar med sig av sina bästa tips.

Vad är det som gör er till pluggproffs egentligen?

Det beror så klart på vad man menar med ordet ”pluggproffs”, men som vi ser det är det en person som lärt sig konsten att plugga på universitet. Man har hittat sin egen pluggstil, man vet hur CSN fungerar, man har kanske skrivit några uppsatser och känner sig säker på hur man gör detta – man vet helt enkelt hur livet som student fungerar, och kan göra det bästa möjliga av de utmaningar man kan tänkas ställas inför. Det handlar om erfarenhet; när man börjar studera är det inte så lätt att veta hur man disponerar sin tid på en tenta, hur man lägger upp sina studier eller hur man överlever på 8000 kr i månaden. När man studerat i några år lär man sig detta den hårda vägen.

Vad utmärker ett pluggproffs?

– Ett pluggproffs är en student som vet hur saker fungerar på universitetet, och som har erfarenhet nog att vara effektiv som student, istället för att göra alldeles för mycket eller för lite hela tiden. Men det kan också handla om att vara en mästare på allt det där som inte handlar om själva studierna, till exempel att kunna laga billig men god mat, ta reda på vilka böcker man måste köpa och vilka man kan låna på biblioteket, eller att känna till kryphålen man kan använda när CSN tycker att dina resultat inte räcker för att du ska få pengar nästkommande termin.

Vad ska man absolut INTE göra som student, för att lyckas med studierna?

– Det finns två saker man absolut inte ska göra. Det första är ganska självklart, men många gör det ändå; du får inte prioritera bort studierna för annat hela tiden. Visst finns det en massa saker som är mycket roligare än att plugga till tentan på metodkursen eller att ens öppna boken för kursen envariabelsanalys. Men för att lyckas måste du till slut göra det.

– Det andra är att aldrig låta det gå så långt att CSN inte beviljar dig fortsatta studiemedel. Många och åter många studenter har gått i precis den fällan och tvingats sluta plugga och ta ett jobb istället, för att ha råd att betala hyra och mat. Blir du av med ditt studiemedel är det väldigt svårt att lyckas med sina studier.

Varför en bok?

– När vi slutade plugga upptäckte vi att vi satt på en massa kunskap om hur man lyckas som student, som tagit år att lära sig men som helt plötsligt var helt oanvändbar. Eftersom vi förmodligen inte kommer att börja plugga igen tänkte vi att det vore synd om den kunskapen bara försvann ut i intet, så vi bestämde oss för att skriva en bok som kan hjälpa andra.

Pluggproffens 5 bästa tips

1. Var smart, inte duktig – det enda som händer när du pluggar mer än du måste är att du går in i väggen till slut.

2. Planera dina studier – det är alltid viktigt att ha en plan för hur man ska plugga. Även om den råkar vara att spara allt till sista kvällen, måste du veta varför du valt att göra så.

3. Lär dig att upptäcka när det börjar gå utför – det finns flera tecken på när du håller på att tappa fotfästet, och ju tidigare man upptäcker det, ju tidigare kan man göra något åt det.

4. Lär dig hur du lär – de allra flesta studenter plugga som alla andra pluggar, trots att det kanske inte är det bästa sättet för dem att lära sig på.

5. Ta helg! – när man pluggar är det lätt att man lägger ner mycket mer än åtta timmar per dag, och aldrig tar sig tid att slappna av. Men även studenter behöver fritid, så planera in ledig tid också.

Fakta författarna:

Lisa Aggeborn pluggade i ungefär fem år, mest retorik, och började därefter arbeta hos Löfström Retorik där hon nu är delägare. Som student var hon väldigt effektiv och har  många bra tips om studieteknik.
Totte Löfström har studerat i närmare sju år, i huvudsak retorik. Sedan några år tillbaka arbetar han som konsult i det egna företaget Löfström Retorik. Som student sköt han gärna på saker, vilket har gett honom ovärderlig kunskap om hur fattig man är utan studiemedel, men också hur man tar tag i sig själv.

(Artikeln publicerades i Shortcut 2012.)