Olving: ”Se till att ha rätt kompetens när chansen dyker upp”
31 Okt 2010 kl: 00:00

Olving: ”Se till att ha rätt kompetens när chansen dyker upp”

Under andra världskriget flydde Lena Olvings föräldrar från Estland till Sverige. Deras upplevelser lade grunden för en orubblig tro på att allt är möjligt och att man aldrig ska acceptera sig själv som ett offer för omständigheterna. Det har fått Lena Olving att våga drömma storslaget och ta sig an nya projekt.
– Jag och mina syskon har samma grundinställning till allt i livet: hur svårt kan det vara? Vi utgår från att allt ska vara lätt – vilket sedan ofta visar sig vara skitsvårt – och agerar sedan utifrån tesen att går det inte på det ena sättet så går det på det andra.

I dag har Lena Olving en topposition som vice vd och operativ chef på Saab och hon utsågs i år till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna av tidningen Veckans affärer. Är det resultatet av tydliga karriärmål? Nej, sådana sätter hon aldrig.
– Varför tror dagens ungdomar att man kan planera sin karriär? I själva verket handlar karriär väldigt mycket om slump och tur: att du träffar rätt person vid rätt tillfälle och att du just då har rätt kompetens som efterfrågas.
I stället menar Lena Olving att det är mycket viktigare att planera sin kompetensutveckling, så att man gör sig själv mer och mer attraktiv.
– Tror folk verkligen att jag satt på Chalmers och tänkte att om tio år ska jag vara produktionschef, om 13 år ska jag vara vd och 22 år senare koncernchef och så vidare? Nej, så fungerar det naturligtvis inte. Varje ny roll jag får ser jag som ett tillfälle att lära mig något nytt. Det handlar också om respekt för min omgivning, att jag fokuserar på det jag har sagt att jag ska göra här och nu i stället för att hela tiden sträva vidare i karriären.

Men den här fokuseringen på nuet, innebär det att Lena Olving aldrig blickar framåt och sneglar på vad nästa jobb skulle kunna bli? Nej, självklart inte. Hon drömmer gärna om nya saker hon skulle vilja lära sig och är inte sen med att berätta för sin omgivning vad hon skulle vilja göra i framtiden.
– Som jag sa tidigare är det så mycket i karriären som är beroende av tur och som man inte kan påverka, men det finns också ett uttryck som säger att ”tur föder tur”. Det man kan påverka är om man har rätt kompetens när tillfället presenterar sig. Sedan måste man också våga säga ja, även om inte alla omständigheter är precis de rätta. Särskilt som kvinna tycker jag det är viktigt, det är lite för många som säger nej när ett erbjudande inte är helt vältajmat. Livet serveras inte på ett silverfat, på sätt och vis måste man marknadsföra sig själv. Men jag menar att det är en distinkt skillnad mellan karriärplanering och kompetensplanering.

Olvings tre bästa måltips:

Sätt upp kompetensmål, inte karriärmål, så är du förberedd när chansen kommer. Och våga säga ja till erbjudanden, även om inte alla omständigheter är optimala.
Gör alltid ditt bästa. Du når kanske inte alltid målet, men kan då vara nöjd med din insats ändå.
Berätta för andra vad du vill lära dig härnäst, vare sig det handlar om ett specifikt arbetsområde, ett nytt språk eller en ny egenskap.