24 Sep 2009 kl: 00:00

Medlemmarnas 28 bästa nätverkstips

Mer än 85 procent av Shortcutmedlemmarna har någon gång fått jobb via kontakter. Det framkom i vår medlemsundersökning om nätverkande (läs resultatet av undersökningen här). Så hur utvecklar man då sitt kontaktnät på bästa sätt?

 

Här är de 28 bästa medlemstipsen vi fick in genom undersökningen:


1. Säg ”Ja” till förfrågningar av alla de slag. Det leder alltid till något nytt och spännande! Ta alla chanser du får att befinna dig på platser där det går att lära känna nya människor och var inte snabb med att döma. Ibland kan det visa sig att de du tror har minst att ge kan ge mest.

 

2. Sammanför dina kontakter med varandra. Genom att bjuda på ditt eget kontaktnät kommer det att ge dig ett ännu större nätverk.

 

3. Engagera dig i branschföreningar och -organisationer. Det är viktigt att du har branschkunskap inom ditt område och att träffa kollegor/konkurrenter inom din bransch.

 

4. Om någon nämner ett problem ska du vara tre samtal från lösningen, och lös problemet utan att bli tillfrågad. På det sättet kommer andra att lösa dina problem utan att du behöver be om det. De kommer istället att känna sig privilegierad att få göra det åt dig.

 

5. Var helst aktiv och nätverka lite varje dag genom att avsätta tid för det och skriva upp det i kalendern. Försök att lägga åtminstone en kvart i veckan på det.

 

6. Gör ett bra jobb där du är. Detta sprider sig mer än vad du tror. Ett gott rykte är mycket viktigt och gör du ett bra jobb tar andra kontakt med dig.

 

7. Föreslå frukost! Många säger sig vara upptagna jämt men frukost hinner de ofta med. Ett särskilt bra tips för de som bor i Stockholm är ljusterapifrukosten på Igloo vid Hornstull. En hit under årets mörkare dagar.

 

8. Håll kontakten. Våga ringa en tidigare kollega om den besitter kunskap du behöver. Hör av dig till dina kontakter med jämna mellanrum, ganska förutsättningslöst – det lyser väldigt lätt igenom att man bara höra av sig när man ”vill ha” någonting.

 

9. Var dig själv, lyssna, ställ frågor men framför allt – var intresserad av andra människor. Ett leende kommer du långt med.

 

10. Återkoppla snabbt till dina nya kontakter och var noga med att komma tillbaka med det du lovar!

 

11. Tänk alltid på att vara din egen marknadsförare. När du träffar nya människor, ha gärna en kort sammanfattning av vem du är och vad du gör så att du kan berätta det på ett avslappnat sätt. Var alltid dig själv och var inte för ”strikt”. Bjud på dig själv i form av komplimanger till någon som exempelvis hållit ett bra föredrag. Du minns dem du fått feedback av!

 

12. Håll dig uppdaterad när personer i ditt nätverk byter tjänst, flyttar, får barn etc. Se till att ditt namn inte bara dyker upp i deras professionella liv. En gratulation på en födelsedag kan ge dig inträde till mer privata och intima tillställningar då du kan få chans att träffa deras närmsta kontakter.

 

13. Tänk alltid i alla officiella sammanhang på hur du vill uppfattas av andra.

 

14. Prata aldrig illa om eller raljera över någon annan person.

 

15. Sätt upp mål med ditt nätverkande och var tydlig med vad du söker. Kom med konkreta förslag på det du vill uppnå.

 

16. Ha alltid visitkort.

 

17. Var tidigt på mingel – en bra start ökar möjligheterna för bra kontakter – och var väl förberedd.

 

18. Mät, utvärdera och reflektera över ditt nätverkande!

 

19. Som alltid gäller kvalitet före kvantitet när det kommer till kritan. Ett för stort nätverk hinner du aldrig med utan du kommer obönhörligen att missa viktiga tillfällen. Satsa på en storlek du mäktar med och där kontakterna är relevanta.

 

20. Satsa på att nätverka med personer du gillar, inte dem du tro du kan ha nytta av, i längden är det inte nätverkandet utan bra relationer som funkar!

 

21. Att utöva en sport tillsammans ger en nära kontakt.

 

22. När du är på möte/seminarium, sätt dig inte med dina kollegor. Ta aktivt nya kontakter och byt alltid visitkort.

 

23. Nätverka medvetet! Lyssna på vad en person gör och fundera sedan över om och vad den personen kan bidra med vad gäller just DIG. Försök därefter leda konversationen till det, det vill säga försök att dra ut ”godbitarna” ur andra personers erfarenheter och nätverk.

 

24. Ordna egna nätverksträffar med intressanta personer.

 

25. Skaffa en databas och logga alla kontakter och info så att du vet när du har träffat personerna, vem som sa vad med mera.

 

26. Utforska dina kontakters kontakter.

 

27. Lägg krutet på ett par bra kontakter och dumpa de som bara drar nytta av dig.

 

28. Det är aldrig för sent att börja skaffa och underhålla sitt nätverk.

 

Fler bra tips? Kommentera gärna nedan!