24 Mar 2010 kl: 00:00

Måste man dopa sig för att hänga med i toppen?

I USA börjar prestationshöjande preparat bli vardagsmat bland studenter och unga, hungriga karriärister. Ritalin och Adderall, som framför allt ges till personer med diagnosen ADHD, är två av de vanligaste läkemedlen som missbrukas av personer som vill prestera sitt yttersta i skolan eller på jobbet. Preparaten verkar stimulerande och ökar koncentrationsförmågan.

Meningarna om riskerna med de så kallade ”smarta drogerna” går isär. Det finns de som vill tona ner faran med läkemedlen. De menar att medicinerna har getts till överaktiva barn i över 50 år och inte är farliga för fullt friska personer.

Andra pekar på att det faktiskt handlar om en beroendeframkallande drog med flera biverkningar, till exempel depression, svårigheter att somna och förlorad aptit.

Att tabletterna är receptbelagda hindrar inte de amerikanska studenterna från att få tag i dem. I tentatider finns det gott om piller till salu i studentkorridorerna. Situationen i Sverige är en annan. Än så länge. Det finns inga rapporter om missbruk av just Ritalin och Adderall, men väl för Concerta, ett centralstimulerande läke­medel som ges till tonåringar och barn över sex år med ADHD.

– Det har förekommit rapporter om missbruk av Concerta, men det är inget aktivt problem just nu, säger Per-Åke Sandvold, chef för enheten för kontroll av alkohol och narkotika på Läke­medelsverket.

Om pillren ger en fördel gentemot icke dopade klass- eller arbetskompisar ska vara osagt. Att de ger biverkningar är bevisat. Men vad skulle du göra om dina klasskompisar eller arbetskamrater dopade sig och hela tiden låg steget före? Ta en extra hederlig kopp kaffe? Anjan Chatterjee, professor på universitetet i Pennsylvania, målar upp ett skräckscenario där alla studenter och personer med krävande yrken dopar sig för att hänga med i toppen.

– Att vara smartare betyder inte att vara klokare, påpekar professor Chatterjee.

Text: Kristina Hultquist