Mardrömsfrågan på intervju
14 Jan 2010 kl: 00:00

Mardrömsfrågan på intervju

Inför arbetsintervjun har du förberett dig till det yttersta för att visa upp dina bästa sidor. Kläderna är hela och rena från topp till tå. Du har förmodligen laddat med dina bästa arbetsprover, en noga formulerad CV och filat på meritförteckningen. Men är du förberedd på rekryterarens svåraste fråga?

Frågan är oundviklig: ”vilka är dina sämsta egenskaper?” För företaget som rekryterar är det viktigt att ta reda på om du passar för tjänsten eller inte. Dina svagheter säger lika mycket om dig som dina styrkor, ibland mer.
– För mig handlar det mer om hur personen bemöter frågan än den negativa egenskapen han eller hon tar upp. Om personen framstår som äkta och ärlig, säger coachen Carina Kindkvist, som också är vd för Coachhuset.

Med lite förberedelse kan du vända frågan till din fördel. Ett av de värsta svar du kan ge är ”jag har inga brister”. Det är inte trovärdigt och kan tolkas som att du döljer något. Undvik också andra genomskinliga och uttjatade svar som ”jag jobbar för hårt” eller ”jag tar på mig för mycket”. Ta istället chansen att visa att du besitter självinsikt och förmågan att lära av misstag.
– Om man jobbar med sin personliga utveckling så ser man först sina styrkor och blir stark i det. Sen har alla svagheter, men de är egentligen mer som möjligheter om man jobbar på det, säger Carina Kindkvist.

Gå inte till överdrift i ett försök att vara (över)ärlig. En arbetsintervju är inte den bästa platsen att bekänna sina värsta synder. Förbered ett ärligt, relevant och konstruktivt svar. Tänk ut i förväg vilka egenskaper du själv vill bli bättre på och tänk på exempel från tidigare erfarenheter. När frågan väl dyker upp kan du göra så här:

* Svara direkt på frågan.
* Ge exempel på situationer där du har stött på problem på grund av detta.
* Förklara hur du jobbar på att bli bättre och hur långt du har kommit.

Vänd frågan till din fördel – här är 8 tips:

1. Försök att välja en brist som kan relateras direkt till jobbet och förklara vad du har gjort för att övervinna problemet.

2. Utgå från vilka egenskaper du själv vill bli bättre på baserat på tidigare erfarenheter. Du kan till och med formulera om frågan och svara ”jag tror att jag kan utvecklas mer inom de här områdena.”

3. När du levererar din svaghet så ge exempel på situationer i arbetslivet där du har stött på problem på grund av detta. Förklara hur du jobbar på att bli bättre och hur långt du har kommit. Visa att du anstränger dig för att förbättra dina svagheter.
– Berätta vad du jobbar med, och hur, när det gäller dina förbättringsområden, både avseende kompetens och andra färdigheter, tipsar Anna-Lena Sundin Strömsten HR Manager på Scania Infomate.

4. Ta hjälp av andra som känner dig!
– Ett tips är att ”spegla” sig mot en person som du har förtroende för och fråga honom/henne vad du har för svaga sidor, säger Rikard Morell rekryteringskonsult på ABB.

5. Anpassa dig till företagskulturen på det bolag där du söker arbete. Till exempel kan svaret ”min svaghet är att jag blir uttråkad av slentrian” passa perfekt om intervjun gäller ett nystartat bolag, men kanske inte på ett större och mer väletablerat.

6. Håll koll på kroppsspråket under intervjun: andas normalt och behåll ögonkontakten. Ta gärna någon sekunds paus innan du svarar – men vänta inte för länge – om du behöver en minut för att tänka efter har du redan visat din svaghet.
– Det kan vara ett tecken på dålig självinsikt om man måste fundera länge, säger Rikard Morell.

7. Gå inte till överdrift i ett försök att vara (över)ärlig. En arbetsintervju är inte den bästa platsen att bekänna dina värsta, eller alla, synder. Förbered ett ärligt, relevant och konstruktivt svar.

8. Öva för dig själv, inför kompisar eller framför videokameran.