Annons
Föregående Nästa

Mannerström: ”Jag har inte tid att gå i pension”

Mannerström: ”Jag har inte tid att gå i pension”
22 juni 2017

Shortcut fick en pratstund med mästerkocken Leif Mannerström. Här berättar han om karriärens höjdpunkter, inspirationskällorna, och vad han absolut inte klarar sig utan på jobbet.

Annons

Vad inspirerar dig?

– Att laga mat och testa nya idéer. Man blir aldrig fullärd, det är det som är så fantastiskt!

Ditt bästa bollplank?

– Min familj är de bästa kritikerna och kommer ofta med goda råd – som att jag inte borde rasa så mycket i media!

Bästa mentorn du haft?

– Min far och farmor var stora inspirationskällor som coachade mig i början av min karriär, något jag är väldigt tacksam för.

Vad är det största som hänt dig i karriären?

– När jag blev frimärke, när jag fick stjärna i Guide Michelin, när jag fick medalj av kungen och när New York Times skrev att Sjömagasinet är en av tio restauranger i världen man bör besöka – och att det veckan efter var fullt av amerikanare i restaurangen.

Vem ringer du en bra dag?

– Erik Lallerstedt, vi har mycket gemensamt och har följts åt sedan unga år – en synnerligen bra person. Även Thomas Johansson på Live Nation, klok och sansad och en mycket nära vän.

Vem ringer du en dålig dag?

– Jag har inga dåliga dagar, jag tycker det är jävligt trevligt att leva och jobba.

Drömperson att luncha med?

– Jag har ätit lunch med Mick Jagger och hans barn en gång, och det skulle jag gärna göra om. Han var en väldigt trevlig person.

Oumbärligt för dig på jobbet?

– Bra redskap, jag är prylgalen! Jag har bland annat tre glassmaskiner hemma, men använder alla.

Vad gör dig nervös?

– När barnbarnen åker bil med någon annan än mig. Det enda jag är riktigt rädd för är att det ska hända dem någonting.

Typ du aldrig skulle anställa?

– En aggressiv kock som gapar och domderar. Respekt får man genom kunskap, inte genom att skrämmas.

Vem anställer du gärna?

– Duktiga personer som lyssnar och som är lätta att kommunicera med – till exempel Per Halling som var restaurangchef på Sjömagasinet. En genomsympatisk person.

Kollega du saknar?

– Tore Wretman, förmodligen den största krögaren vi någonsin har haft. Jag tror att hela restaurangsverige saknar honom.

Största idol?

– Roger Vergé, en krögare som jag träffade när jag reste runt i Frankrike i slutet på 60-talet. En gudabenådad kock med en av de vackraste restaurangerna jag någonsin sett.

Therese Johansson
Publicerad 22 juni 2017
Föregående Nästa