Konsten att spara trots knapert konto
9 Apr 2016 kl: 00:00

Konsten att spara trots knapert konto

I vilken ände ska jag börja?
– Privatekonomi handlar om att få ut så mycket värde som möjligt av de resurser du har. Vad som är värt att lägga pengar på är olika från person till person, börja med att ta reda på vad du lägger dina pengar på i dag och om du får ut det värde du vill. Om inte, vad skulle du vilja lägga dina pengar på? Jämför hur du hittills spenderat dina pengar, hur drömläget ser ut och vad du behöver göra för att nå dit.

Hur krångligt är det?
– Lägger du bara ner lite tid och energi på din ekonomi kommer du få mer pengar över varje månad. Se över vilka fasta kostnader du har och om du kan minska dem, grunden till en bättre ekonomi är att ha så låga fasta kostnader som möjligt. Det krävs självdisciplin för att spara pengar, men utan motivation kommer du inte särskilt långt. Oavsett om du sparar för att köpa en lägenhet, ta en extra veckas semester eller för att ha en buffert, är det viktigt med ett tydligt mål. Men kom ihåg att leva i dag också och inte bara i framtiden, du kan sätta av en viss summa pengar till fika, shopping eller resor samtidigt som du sparar.

Hur får jag budgeten att hålla?
– Börja med att ta hand om dina fasta kostnader, så som räkningar, mat och sparande. Summan som blir över ska täcka resten av dina utgifter hela månaden. Ett bra tips är att tänka i småskaliga perioder, dela upp pengarna du har kvar på fyra veckor istället för på en månad. Vet du hur mycket du kan spendera varje vecka är det mindre troligt att du gör slut på nästan alla dina pengar första veckan. En stående överföring till ett sparkonto är bra, men eftersom alla månader inte ser likadana ut är det en fördel att göra en budget för varje månad där du bestämmer hur mycket du kan spara beroende på vilka fasta kostnader eller aktiviteter du har inplanerade. Du kan vinna mycket på att lägga ner lite tid på en budget varje månad, har du koll på din ekonomi kan du både spara och spendera mer.

Så kommer du igång med sparandet

1. Kartlägg vad du lägger dina pengar på i dag och vad du vill lägga dem på framöver.

2. Hitta din motivation för att spara.

3. Gör en budget månads­vis för att se hur mycket du kan spara och konsumera varje månad. Du ska kunna leva i dag och ändå få ihop till att göra det du vill i framtiden.

4. Skaffa kunskap om olika sparformer och välj den som passar dig och din tidshorisont bäst. Sparar du till framtiden på lång sikt är inte ett vanligt sparkonto det bästa alternativet. Dels är det låg ränta och dels är det lätt att komma åt pengarna om självdisciplinen tryter. Du bör ha en tidshorisont på minst fem år när du handlar med aktier eller fonder, marknaden går upp och ner på kort sikt men på längre sikt har det historiskt sett varit lönsamt. Var medveten om kopplingen mellan vilken risk du är villig att ta och vilken avkastning du kan få, det går hand i hand.