Karriärdag: Joakim tar gammelmedia in i framtiden
13 Jul 2010 kl: 00:00

Karriärdag: Joakim tar gammelmedia in i framtiden

Joakim Jardenberg
Ålder
: 43 år.
Bor: Bostadsrätt i skånska Ramlösa.
Familj: Hustrun Katarina och en 15-årig son.
Gör: Vd för Mindpark.
Bakgrund: Startade som sextonåring sitt första företag och arbetade fem år som fotograf. Blev sedan yrkesofficer under sex år. Yrkesbanan gick vidare till konsultföretaget Macmeckarna. Har sedan mitten av 90-talet jobbat med att introducera internet på de flesta större medieföretagen i Sverige.
Antal bloggar Joakim följer: 1 000.
Sover: Mellan tre och fyra timmar per natt.
Morgonrutin: Delar med sig av 20 bra länkar på Jardenberg.se/c/kommentarer.
Kontakt: joakim@jardenberg.com

3.50 Joakim Jardenberg älskar sin våg. Kärlekshistorien baserar sig inte på vikten den visar, utan på det faktum att den kombinerar några av Joakims passioner här i livet: ny teknik, sociala medier och öppen­het på nätet. Vågen har internetuppkoppling. I samma stund som Joakim läser av resultatet meddelas också resten av världen via Twitter att han gått upp ett hekto sedan gårdagens invägning. I sin iphone kan han dessutom se ett prydligt diagram över utvecklingen, vilket hjälper honom att hålla fokus på målvikten 84 kg.
4.00 Trots att klockan bara är fyra på morgonen är det dags för dagens första arbetspass. På kontoret hemma i lägenheten i Ramlösa ägnar han sig åt bloggcheck och mejl, det vill säga sådant som har hunnit hända sedan den sista kollen runt midnatt. Som vd och ägare av företaget Mindpark arbetar han som konsult och rådgivare, bland annat åt vd:ar för fem börsföretag.
Mediabranschen har varit Joakims arbetsfält sedan mitten av 1990-talet då han var med och lanserade Aftonbladet.se, världens första nyhetstjänst på nätet. Det i kombination med att han bidrog till arbetet med att bygga upp internetuppkopplingen på ett 50-tal redaktioner runt om i landet har gett honom en plats redan på sidan 59 i boken De byggde internet.

Innan dess hann Joakim med en femårig karriär som fotograf och sedan blev han yrkesofficer.
– De som kände mig på den tiden fattade nog ingenting, för jag var en KPML(r):are som lirade trummor. Som med allt så hade det beslutet med människorna att göra. En major fick mig att ge lumpen en ärlig chans och efter en vecka i tält var jag såld på det. När något roligt händer är det ingen idé att sätta sig på tvären bara för att det inte ingår i ens masterplan – även om jag aldrig har haft någon sådan. Jag är intressedriven.
5.03 I Ramlösa brunnspark är mörkret kompakt. Familjen sover fortfarande när Joakim lämnar huset för att ta bilen till flygbussen som för honom vidare till Ängelholms flygplats. 40 minuters resa ger honom möjlighet att inleda morgonens andra arbetspass. Han passar på att twittra ut ett kort meddelande och liksom ringar på vattnet dyker budskapet även upp på Facebook och bloggen.

I plånboken ligger årskortet på SAS. Dyrt men nödvändigt för någon som reser till Stockholm ”två gånger en bra vecka och fem gånger en dålig”.
Morgonrodnad syns på himlen när Joakim kliver på planet. Till frukost blir det en ägghalva, två ostskivor och en kopp kaffe. Inget bröd, för han vet att hela världen har koll på vad vågen visar.
7.58 Arlanda Express tar honom in mot centrala Stockholm. Passar på att läsa The Wall Street Journal via telefonen. Med hjälp av laptop och telefon har Joakim utnyttjat res- och väntetid till jobb. Tåget mot stan blir dagens femte arbetsplats.

8.35 Joakim är borgmästare på Wayne’s coffee på Vasagatan, vilket innebär att han har paxat stället som ”sitt”. Han checkar in sin ankomst via Foursquare, en positioneringstjänst som visar för hans vänner var han befinner sig. Den som först registrerar ett ställe på sajten blir borgmästare, och det gäller att besöka platsen frekvent för annars kan någon annan ta över titeln.
– Det har en social funktion och det är kul att spela spel. Och varför inte? Det är roligare att ha kul än att ha tråkigt.

9.13 Beger sig med taxi mot Södermalm och Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE), som ansvarar för internets svenska toppdomän. Joakim ska hjälpa till att planera Internetdagarna som enligt arrangörerna är den viktigaste konferensen om nätets utveckling i Sverige.

9.31 På mötet hos .SE går Joakim igenom den del av höstens konferens som han ska medverka i. Joakim radar upp teman som han föreslår att programmet ska byggas kring. Tanken är att de ska bjuda in internetexperter som ska hjälpa folket från ”gammelmedia” att se nya lösningar på deras problem.
– Traditionella medier har mycket att lära av att lyssna på de sociala medierna. Vad sociala medier gör är att smörja förutsättningarna, sedan gör användarna själva jobbet.

Plötsligt kommer Joakim på att han glömt att ta med ett tema: upphovsrätt. Sedan tillägger han: ”som ett hinder …” Man kan lugnt säga att han inte är någon upphovsrättskramare.
– Jag tror att nyttan av att vi släpper allt fritt är större än om vi begränsar möjlig­heterna.

11:02 Mötet avslutas. På att-göra-listan inför nästa träff står följande: Få till en bra översättning av en fras på engelska. Som vanligt kommer Joakim att ta hjälp av sitt nätverk på webben för att lösa uppgiften. Att fler tänker smartare än en ensam person är hans grundövertygelse.

Dessutom ska Joakim konkretisera listan över tänkbara talare. Målet är att rätta till könsobalansen från förra året.
– Fast det är svårare att få tjejerna att ställa upp. De är lite smartare än alla gubbar som ställer sig på scenen och pratar även om de inte har något nytt att säga.
11.22 Mötet avslutades tidigare än beräknat. Luckan i schemat ägnar Joakim åt att kolla av mejlen i telefonen på väg mot Blasie­holmen där han ska äta lunch. Han promenerar en sväng längs kajen och stannar vid ett elskåp. Där fäller han upp sin macbook air, med dekalen ”Kontor” klistrad på locket. Alla platser kan förvandlas till arbetsplats.

Förra året startade Joakim tillsammans med tidningen Fokus ett projekt som kom att kallas Makten och öppenheten. Sajten hade till syfte att granska myndigheter och personer ur ett offentlighetsperspektiv.
– Vi har haft en tryckfrihetsförordning i Sverige sedan 1766, men nu håller vi på att bli sämst i klassen. Man bygger in en tröghet i systemet med tal om att det är för att skydda den personliga integriteten, när det i verkligheten är en promille av allt offentligt material som berörs av den frågan. Nästan allt skulle kunna göras lättillgängligt med den teknik som finns i dag.

Passionen för friheten på nätet ledde till att han engagerade sig i Piratpartiet under EU-valet. Han kan tänka sig att lägga sin röst på dem i riksdagsvalet också ”om de inte gör bort sig allt för mycket”. Hans entusiasm delas inte av alla.
– Vad mina kritiker säger? Att jag har ett för stort inslag av idealism, att hur jag ser på framtida finansiering inte är verklighetsförankrat. Och att jag tar för lätt på riskerna, som integritetsproblemen.

Men det finns också en stor skara beundrare:
– De som gillar mig skulle nog beskriva mig som en generös person, med allt som jag är och kan. Att jag ställer upp. Och så skulle de säga att jag har koll på läget – i alla fall på det som händer
i min lilla värld, på internet.
12.03 Joakim sitter vid ett bord på restaurang BAR på Blasieholmen. Läser ett meddelande i telefonen: ”Mårten posted something on your wall: ”Gick förbi Wayne’s nyss för att säga hej men missade dig!”

En kvart efter utsatt tid dyker Erik Hörnfeldt upp. Han är informationschef på Tre, men framför allt en god vän sedan femton år tillbaka. De ägnar lunchen åt att ”förtala gemensamma fiender” och provsmaka varandras fiskrätter.
– Sociala medier i all ära, men om jag inte har någon arbetslunch inplanerad försöker jag alltid att träffa vänner. Vi ger varandra föda, tankeföda.
13.59 Egentligen skulle han ha haft möte med pr-byrån JMW i dag, men när det mötet blev inställt passar han på att träffa företaget Adaptlogic istället. Joakim är här för att diskutera Planeto, ett bolag som han är delägare i.
– På ytan är Planeto ett spel på nätet med massor av frågesporter. Det fungerar i princip som Vem vill bli miljonär? men har ett socialt inslag också
Utan att gå in på detaljerna menar Joakim att det skulle gå att tjäna pengar på spelet, utöver traditionella annonsintäkter. Killarna på Adaptlogic ser genast potentialen och efter en dryg timme är de överens om att fortsätta kontakten.

15.30 En lucka i schemat och ett kafékontor upprättas raskt igen. Joakim kollar igenom det underlag som han har fått från näringsdepartementet som han snart ska träffa.
16.00 Inne i ljusgården på näringsdepartementet m��ter vi Tomas Engholm, chef för kommunikationssekretariatet. Han vill att Joakim ska utbilda medarbetarna i hur de ska hantera sociala medier.
– De vill också att jag går igenom ”the big yes-yes and the big no-no” i sammanhanget och även att vi upprättar en krishanteringsplan.
16.45 Joakim börjar gå mot Wayne’s coffee igen för att upprätta sitt kontor innan det är dags för middag tillsammans med sina gamla kollegor från Aftonbladet.se. Men det visar sig att restaurangbesöket har blivit inställt på grund av sjukdom. Joakim ser sin chans och kastar sig iväg mot Arlanda express-tåget. I stället för att åka hem 21.30 som planerat kommer han med ett flyg redan klockan 18.05.
20.00 Middag med familjen – Joakims biff stroganof. Sedan gör han en ovanlig mellanlandning i tv-soffan för att kolla på CSI – trippla avsnitt!
00.30 Först när de viktigaste bloggarna är lästa och mejlens inbox är rensad släcker Joakim lampan. Han har glömt att ställa sig på vågen som han brukar. Först i morgon får världen veta exakt hur många kilon internetentusiasm som har slumrat gott i det fridfulla samhället Ramlösa.