Kärnkraft – en spännande språngbräda till ingenjörsbranschen
23 Okt 2017 kl: 00:00

Kärnkraft – en spännande språngbräda till ingenjörsbranschen

Att börja sin karriär inom kärnkraftssektorn är ett smart drag, om du frågar Suzan Hou Carlsson på SKB/Vattenfall. Även om hon själv inte har gått något trainee program så är hon säker på att nyexaminerade ingenjörer får en språngbräda ut i verksamheten genom bolagets ettåriga Nuclear trainee program, men också bred och nyttig erfarenhet att använda inom andra teknik- och ingenjörsyrken.

Suzan är verksamhetsutvecklare på bolaget SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) som hanterar kärnbränsleavfallet från Vattenfalls reaktorer. Hon berättar om den spänning och utmaning som det innebär att arbeta med den kraftfulla, och samtidigt klimatsmarta, energikälla som kärnkraften är. SKB ägs av de företag som driver de svenska kärnkraftverken, där Vattenfall är majoritetsägare.

Varför har du sökt dig till Vattenfall och SKB?

– Jag har alltid varit extra intresserad av klimatneutral energi och just kärnkraftstekniken är väldigt fascinerande. Jag tycker om kombinationen av att arbeta inom en bransch som handlar om låg klimatpåverkan och samtidigt erbjuder ett pålitligt och ekonomiskt hållbart energislag. På SKB tar vi hand om det radioaktiva avfall som kommer från de svenska kärnkraftverken. Det känns väldigt häftigt att vara med och ta hand om något som ska hålla i hundra tusen år. Det är en stor uppgift att skydda både människa och miljö.

Efter programmets slut övergår traineerollen i en anställning. Vad kan man göra inom området kärnkraft?

– Det finns en uppsjö av roller. Du kan bland annat arbeta med att driva befintliga anläggningar, ta fram och realisera nya anläggningar för att förvara det svenska kärnavfallet, driva eller delta i olika utvecklingsprojekt eller arbeta med att följa upp och utveckla strålsäkerhetsarbete. Sedan finns så klart roller som min, inom verksamhetsutveckling, och andra centrala delar som
behövs för att driva en organisation.

Vad kan man ha för framtida nytta av trainee programmet?

– Många av de tjänster som finns här kan man ju även arbeta med någon annanstans, så man blir inte nödvändigtvis nischad bara för att man arbetar med kärnkraft. Att arbeta med kärnkraft ger en bred erfarenhet som du har nytta av oavsett vad du vill arbeta med i framtiden. Det vi gör här måste hålla väldigt hög kvalitet och ha ett högt säkerhetstänk, vilket är extra kunskaper som kommer på köpet i den här branschen, men som man inte alltid får från andra branscher.